

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan EBYÜ-VLSI Takımı, TEKNOFEST 2025 kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Analog Tasarım Yarışması’na katılarak önemli bir başarı elde etti.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan EBYÜ-VLSI Takımı, TEKNOFEST 2025 kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Analog Tasarım Yarışması’na katılarak önemli bir başarı elde etti. Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Babacan’ın rehberliğinde çalışmalarını sürdüren ve lisans üçüncü sınıf öğrencisi Ahmet Eren Güler ile yüksek lisans öğrencileri Ahmet Mücahit Sülük ve Çetin Bozdemir’den oluşan takım yarışma kapsamında , iki temel analog entegre devre tasarımı gerçekleştirdi. EBYÜ-VLSI Takımı, sıcaklık ve kaynak gerilimlerindeki değişimlere karşı kararlı referans voltajı sağlayan Bant Aralığı Referans (BGR) devresi ile yüksek kazanç ve stabilite sunan bir İşlemsel Kuvvetlendirici (Op-Amp) devresi oluşturdu. Bu iki devre başarıyla entegre edilerek 4. dereceden Butterworth filtre tasarlandı ve hem bağımsız hem de tümleşik testlerden başarıyla geçti.
Tasarım sürecinde, gerçek üretim koşullarına uygun olarak 130nm CMOS teknolojisi kullanıldı. Tüm devre tasarımları, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan profesyonel EDA aracı Cadence Virtuoso üzerinde tamamlandı. Bu süreç, takım üyelerinin teorik bilgilerini ileri düzey mühendislik uygulamalarıyla pekiştirmelerine ve üretim odaklı düşünme becerilerini geliştirmelerine katkı sağladı.
Türkiye’den 36 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen yarışmada finale kalma başarısını gösteren EBYÜ-VLSI Takımı, güçlü ekip çalışması ve yenilikçi projeleri sayesinde finalist olmaya hak kazandı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi prestijli kurumların yer aldığı yoğun rekabet ortamında elde edilen bu başarı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin mühendislik alanındaki yetkinliğini ve öğrencilerinin yüksek tasarım becerilerini ortaya koydu.