Emniyet Genel Müdürlüğü Siberay çalışmaları kapsamında Siber Zorbalık konusunda uyarılarda bulunuyor. Yapılan uyarıda siber zorbalık, örnekler ve karşılaşıldığında neler yapılabileceği hakkında bilgiler veriliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siberay çalışmaları kapsamında Siber Zorbalık konusunda uyarılarda bulunuyor.
Bir kişinin, bir başka kişiyi kasıtlı ve düzenli olarak rahatsız etmesi, zarar verme amacını taşıyan eylemlerde bulunması, incitmesi ya da korkutması olarak tanımlanabilecek zorbalık, bugün özellikle sosyal medya mecralarında yoğun bir biçimde yaşanıyor. Dijital platformlar, dijital ortamlar ve sosyal medya mecraları aracılığıyla rahatsızlık verme eylemi olarak tanımlanabilecek olan siber zorbalık, özellikle gençler arasında daha sık gözlemleniyor.
Sosyal medyada bir başkasının rahatsızlık verici görüntülerini yayınlamak
Bir başkası hakkında yalan ya da uydurma haberler yaratmak ve bunları yaymak
Bir başkasının özel ya da mahrem bilgilerini sızdırmak
Tehdit mesajları yollamak, hakarete varan ifadeler kullanmak
Anonim hesaplardan taciz etmek, rahatsızlık vermek
Bir başkasının hesaplarını ele geçirmek bu hesaplardan uygunsuz yayınlar yapmak
Bir kimseyi ısrarla takip etmek
Bir kimsenin paylaşımlarına kasıtlı olarak sürekli olumsuz yorumlar yapmak
Siber zorbalık hangi yaş grubunda gözlemlenirse gözlemlensin ruhsal, psikolojik ve duygusal sorunlara neden olabilecek bir durum olarak kabul ediliyor.
Özellikle gençler arasında yaşanan zorbalık örnekleri, pek çok gencin hayatını olumsuz etkiliyor. Bu durumda hem ebeveynlerin hem de gençlerin dikkatli olması gerekiyor. Siber zorbalık göz ardı edilmeyecek kadar ciddi bir sorun ve aynı zamanda bazı durumlarda suç teşkil ediyor.
Siber zorbalık ile karşılaşıldığında; Sizi rahatsız eden kişiyle iletişiminize son verin.
Hesaplarınızı korunaklı hale getirin, herkesin erişimine açmayın.
Zorbalık ısrarla devam ediyorsa güvendiğiniz kişilere/ebeveynlerinize durumu anlatın.
Zorbalığa maruz kaldığınız platformlara gerekli şikayetleri yapın, bu hesapları ya da kişileri bildirin. Zorbalığa maruz kaldığınız platformlardaki hesaplarınızı silin ya da dondurun. Tehlike altında olduğunuzu hissediyorsanız resmi makamlara gerekli şikayetlerde bulunun. Zorbalığın sadece sizin başınıza gelen bir sorun olmadığını unutmayın, durumu görmezden gelmeyin ve gerekli önlemleri alın.
Eğer ebeveynseniz çocuklarınızla konuşun, güvenli internet kullanımı hakkında bilgi verin, destek olun, takip edin ve gerekirse erişimlerini kontrollü hale getirin.
Haklarınızı iyi bilin, sosyal mecraların zorbalıkla mücadele politikalarını inceleyin.