SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN İL MÜFTÜSÜ VEKİLİ ŞAHİN KURBAN BAYRAMINDA MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI

Son Güncelleme :

13 Haziran 2024 - 15:25

/ 312 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN İL MÜFTÜSÜ VEKİLİ ŞAHİN KURBAN BAYRAMINDA MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI
reklam

16 Haziran 2024 Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde Erzincan İl Müftüsü Vekili Medet Şahin merak edilen soruları yanıtladı. İbadet ile başlayan Kurban Bayramı gününde kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile merak edilen soruları yanıtlayan İl Müftüsü Vekili Şahin Vekâletle Kurban Bağışı Kampanyasının Kurban Bayramının 1. Günü de Erzincan İl Müftülüğünün hizmet vermesi nedeniyle açık olacağını belirtti. Şahin ayrıca Erzincan halkının ve tüm İslam âleminin Kurban Bayramını kutladı.

16 Haziran 2024 Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde Erzincan İl Müftüsü Vekili Medet Şahin merak edilen soruları yanıtladı. İbadet ile başlayan Kurban Bayramı gününde kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile merak edilen soruları yanıtlayan İl Müftüsü Vekili Şahin Vekâletle Kurban Bağışı Kampanyasının Kurban Bayramının 1. Günü de Erzincan İl Müftülüğünün hizmet vermesi nedeniyle açık olacağını belirtti. Şahin ayrıca Erzincan halkının ve tüm İslam âleminin Kurban Bayramını kutladı. Erzincan İl Müftüsü Vekili Medet Şahin kendisini tanıtarak; “Medet Şahin ben. İl Müftü Yardımcısıyım. Şu an Müftümüz bir görev gereği İstanbul’da olduğu için Müftü Vekilliğini ben yürütüyorum. Yaklaşık 4 aydır Erzincan İl Müftüsü Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Daha önce iki buçuk yıl Üzümlü İlçe Müftülüğü yaptıktan sonra burada görevime başladım.” dedi.

Sayın İl Müftüsü Vekili Medet Şahin öncelikle Kurban Nedir sorusuna yanıt verdi; “Böyle bir program düzenlediğiniz için ben de size teşekkür ediyorum. Halkımızın dini konularda aydınlatılması çok güzel bir hizmet. Bu hizmetinizden dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum. Tabii kurban öncelikle bir ibadettir. İlk insan Adem Aleyhisselamdan beri başlayan, devam ede gelen İbrahim Aleyhisselam ile devam edip, Peygamberimize kadar ulaşan, insanlıkla yaşıt bir ibadet. Kurban kelime manası olarak yakınlaşmak demektir. Dinen zengin sayılan bir kişi, bir Müslüman kişi nisap miktarı mala sahip olduktan sonra, bugün nisap miktarı dediğimizde 80 gram altın değer bir mal varlığına sahip olan kişi dinen zengin sayılır ve Kurban Bayramı günlerinde kurban kesmesi gerekir. Dinen kesilmesi gereken vasıfları taşıyan kurbanların, büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere kameri iki yılını tamam olan iki yaşına girmiş olan hayvanların bayram günleri içerisinde kesilerek yerine getirilen bir ibadettir. Bu ibadetimiz Kurban Bayramı günler içerisinde gerçekleştirilir. Senede bir kere yapılan bir ibadettir bu.”

Kimler Kurban Kesebilir sorusuna Sayın İl Müftüsü Vekili Şahin Şu ifadelere yer verdi; “Kurban kesmek için Müslüman olma şartı var. Ergenlik şartı var, akil, bari olma şartı, akıllılığın buluğ çağına erme şartı var. Bunun yanında dinen zengin olma şartı. Az önce de bahsettiğimiz yani 80 altın değerinde bir parası olan zenginliği olan kişi Kurban Bayramı günler içerisinde büyükbaş hayvan dediğimiz hayvanlardan ve küçükbaş dediğimiz koyun, keçi gibi hayvanlardan Allah adına, Allah için keserek yapılan bir ibadettir bu. Bu vasıflar özellikleri taşıyan kişiler dinin kurban kesmekle yükümlüdür. Ve kurban kesmenin hükmü de vaciptir. Yani zorunlu bir ibadettir.”

Kurbanlık hayvan alınırken kaç kişi ortak olabilir sorusuna cevaben İl Müftüsü Vekili Şahin şunları kaydetti; “Küçükbaş hayvanlarda kurbanlar tek kişilik olarak kesilmesi gerekir. Yani koyun ve keçide tek kişi kurban kesebilir. Büyükbaş hayvanlarda da en fazla 7’ye kadar kurban kesilebilir. 7’den az olabilir. Ya bazen vatandaşın üstüne takılıyor. Acaba tek sayıda mı olacak? İlla 7 mi olması gerekiyor? Hayır, illa 7 olması gerekmiyor. En fazla 7 olup, 7’den az olarak kurban kesilebilir. 7 hisse olarak ortak büyükbaşlar kurban kesilir.”

Kurban Bayramı’nın ilk günü kurban kesmek zorunlu mudur, Diğer günlerde de kurban kesilebilir mi sorusuna İl Müftüsü Vekili Şahin şu yanıtları verdi; Kurban Bayram günlerinde kurban kesilir. İlk günü kesilmesi çok faziletlidir. Kurbanın ilk gününde kesilmesi kesilirse güzel olur. Ama kişi elinde olmayan sebepler dolayı Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günleri kurbanı kesebilir. Üçüncü günden sonra artık kurban kesilmez. Şartlarını taşıyıp kurban kesemeyen kişiler yani herhangi bir seyahatten dolayı kurban kesemeyenler kurban parasını fakirlere infak etmekle yükümlüdür.”

Kurban kesilirken saat kaçta kesilmesi uygundur sorusuna İl Müftüsü Vekili Şahin şunları kaydetti; “Kurban kesimi bayram günlerinde bayram namazına müteakiben kesilir. Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılınması beklenmelidir. Bayram namaz kılındıktan sonra kurban kesilebilir. Kurban kesilmesi için herhangi bir saat yoktur. Gün boyu kurban kesilebilir. Ancak bayram namazı kılınmayan böyle yayla, mezra gibi olan yerlerde ise güneş doğduktan sonra kerahet vakti dediğimiz vakit çıktıktan sonra yaklaşık bir 45 dakika sonra bir süre içerisinde kurban kesim işlemine başlanabilir.”

Kurban sahibi kişi kestiği kurbandan ne kadar pay alabilir sorusuna İl Müftüsü Vekili Şahin’in yanıtı şu oldu; “Kurban ibadeti içerisinde pek çok hikmeti barındıran bir ibadettir. Sadece et yemek için kesilen yapılan bir ibadet değildir. Kurbanın şu özellikleri vardır. Kutbiyet başta söyledik, bir yakınlaşma özelliği olan bir ibadettir bu. Hem Allah’a yakınlığı artırır hem diğer insanlara karşı yakınlığı artırır hem de akrabalara, komşulara, diğer yanımızda yaşayan insanlara karşı hatta ismini bilmediğimiz coğrafyaları aşan hiçbir şekilde kardeşlerimize ulaştırdığımız etlerle yakınlaşmamızı sağlayan bir ibadettir. Kurban’da kurban kesildikten sonra sünnet olan Peygamberimizin bize tavsiyesi bu noktada ‘Kurbanınızı 3’e bölün’ buyuruyor. Birisini kendi ailenizle, eşinizle, çoluk çocuğunuzla yemek için saklayabilirsiniz, yiyebilirsiniz. Bir bölümünü, üçte birini, diğer bölümünü, komşularınıza ikram ederek onlara ziyafet vererek yapabilirsiniz, değerlendirebilirsiniz. Diğer üçüncü bölümünü ise evinize gelen misafirlere ikram ederek değerlendirilmesi gerekir. Ama şu anlaşılmasın. Yani ben illa bunu üçe bölüp de üçte birini tamamen ayıracağım şeklinde değil de böyle yapılması çok güzel karşılanmıştır. Ama üçte birden az bölüme de tekabül ederse veya üçte birden fazla olursa herhangi birinde bir mahsur yoktur. Böyle değerlendirirse kurban güzel olmuş olur.”

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak her Kurban Bayramında olduğu gibi vekâleten bağış çalışmaları, Erzincan İl Müftülüğünce Kurban Bayramında yapılacak hizmet ve çalışmalarla birlikte Erzincan halkına vermek istediğiniz mesaj nedir sorusuna Erzincan İl Müftüsü Vekili Medet Şahin şu ifadelere yer verdi; “Diyanet İşleri Başkanlığımız Türkiye’mizde din hizmetlerini yürüten anayasal bir kurumdur. Bu din hizmetleri yürütürken bu hizmetlerin büyük bir bölümünü kurban hizmetleri oluşturuyor. Hac hizmetleri bunların yanında Kur’an kursu hizmetleri, Cami hizmetleri. Kurban hizmetlerinde Vekâletle Kurban Kampanyası uzun yıllar devam eden bir hizmettir. Hem yurt içi hem de yurt dışında kurban kesemeyen kardeşlerimiz için Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla bu hizmet yürütülmektedir. Bu kurban hizmetleri 82 ülkeye özellikle Afrika, Asya, Latin Amerika başta olmak üzere böyle üçüncü sınıf ülkeler dediğimiz dünya ülkelerine bu kurban hizmetleri oralara götürerek, oradaki fakir, yoksul, miskin, açlıktan dolayı kemikleri ortaya çıkmış olan insanlara bu etleri halkımızın, vatandaşımızın bu emanetlerini oralara ulaştırıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız bunu uzun yıllardır yapıyor. Aynı zamanda bu hizmetler yurt içinde de kurban kesemeyen, yoksul olan vatandaşlarımıza da kurban hizmeti yapılarak etler ulaştırılmaya çalışılıyor. Biz Vekalet ile Kurban Kampanyasını çok önemsiyoruz. Biz halkımıza, cemaatimize, Camilerimize şunu söylüyoruz. Kurban Cenab-ı Hak’ın bize emrettiği bir ibadettir. Bu ibadeti öncelikle kişi kendisi yerine getirmesi gerekir. Yani bir kişinin bir kurbanı varsa onu evinde ailesiyle, çoluk çocuğuyla kesip o kurban ibadetini yaşaması gerekir. Bundan sonra eğer maddi imkanı varsa, ikinci kurbanını, üçüncü kurbanını biz diyoruz ki bize emanet edin. Türkiye Diyanet Vakfı’mıza, Müftülüğümüze emanet edin. Sizin adınıza kurban kesemeyen, yoksul olan insanlara ulaştıralım ve onlara bir bayram sevinci yaşatalım. Biz bunu ilimizde yapmaya çalışıyoruz. İlimizin iki noktasında stantlarımız kurulmuş durumda. Halkımıza hizmet ediyoruz ve buradan bağışları kabul ediyoruz.

Geçen yıl il müftülüğü olarak 997 kurban emanetini alıp hem yurt içi hem de yurt dışında halkımız adına bunları kesip emanetlerini yerine getirdik. Bu sene inşallah bayrama şu anda 2-3 gün kalmasına rağmen geçen yılki sayımıza ulaştık. İnşallah kalan günlerde bu sayılarımız devam edecektir. Ben halkımıza şunu da söylemek istiyorum. İl Müftülüğümüz bu günler içerisinde sizin emanetlerinizi kabul etmeye devam ediyor. Bayramın birinci günü Müftülüğümüz açık olacaktır. Saat 5’e kadar yine Kurban bağışlarımız kabul edilmeye devam edilecektir. Artık birinci gün saat 5’ten sonra sistemimiz otomatik olarak kapanacaktır.

Bunun dışında İlimizde kurban hizmetlerinin yürütülmesi için Sayın Valimizin başkanlığında bir kurban komisyonumuz kuruldu. Sekretaryasını İl Müftülüğü olarak biz yürütüyoruz. Şehrimizde daha güvenli, daha hijyenik, daha temiz bir şekilde kurban hizmetlerinin yürütülmesi, dini vecibelere uygun olarak kurbanların kesilmesi ve kurbanların arta kalan sakatatının, iç organlarının da nasıl kaldırılacağı, temizleneceği noktasında da bir kurban hizmeti yürütüyoruz. Bizim halkımızdan istirhamımız şu, diyoruz ki, kurbanları kestikten sonra komşularımızı, etraftaki insanlarımızı, halkımızı rahatsız edecek şekilde asla kurbanların sakatatlarını, iç organlarını ulu orta çöplere veya yolların üzerinde bırakmayalım. Kimse kimseyi rahatsız etmesin. Bu bir kul hakkıdır. Bu böyle yapılırsa bu karşılığı günah olarak bize dönmüş olur. Hem biz temizliği, hijyeni, güzelliği hak ediyoruz. Bayramı, bayram güzelliği ve bayram sevinci içinde yaşamayı hak ediyoruz.

İnşallah Erzincan halkı olarak, ülke halkımız olarak güzel, sevinç içerisinde, huzur içerisinde bir bayram geçirmeyi Rabbimden niyaz ediyorum. Cenab-ı Hak bu bayramı hem ülkemiz, hem yurdumuz, hem milletimiz için, hem dünyada mazlum, garip kalmış olan insanlar için, özellikle Filistin’de, Gazze’de, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimizin içinde bulundukları ıstıraptan, zordan kurtulmaları için bir vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Huzur içerisinde bir bayram geçirmeyi Rabbimden niyaz ediyorum. Özellikle bayramlarda trafik kazaları çok artıyor. Halkımızdan istirhamımız aman ne olur yolculuğumuzu, seyahatimizi kurallara uyarak yapalım. Aşırı hız yapmayalım. Kemerlerimize dikkat edelim. Kurallı yaşamak aynı zamanda dinimizin gereğidir. Bu kurallara uyalım. Biz elimizden gelen tedbirleri alalım. Artık takdiri ondan sonra Rabbimize bırakalım. Güzel, huzurlu bir bayram geçirmeyi temenni ediyorum. Rabbim şimdiden keseceğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin. Bayramlarımızı mübarek eylesin. Nice nice güzel bayramlara, güzel günlere kavuşmayı, ülkece, milletçe, bütün insanlık olarak kavuşmayı Rabbim nasip ve müyesser eylesin. Teşekkür ediyorum.”

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.