Işığı ve bol suyu seven Karadut meyvesinin toplanarak pekmezi yapılan Kemaliye Karadut Pekmezi antioksidan özelliği sayesinden birden fazla hastalığa faydası bulunuyor. Ayrıca soğuk kış aylarında ilaç kullananlara takviye ürün olarak fayda sağlıyor. Şifa kaynağı olan Kemaliye Karadut Pekmezi Erzincan’da 120-140 TL fiyat aralığında satılıyor.
Işığı ve bol suyu seven Karadut meyvesinin toplanarak pekmezi yapılan Kemaliye Karadut Pekmezi antioksidan özelliği sayesinden birden fazla hastalığa faydası bulunuyor. Ayrıca soğuk kış aylarında ilaç kullananlara takviye ürün olarak fayda sağlıyor. Şifa kaynağı olan Kemaliye Karadut Pekmezi Erzincan’da 120-140 TL fiyat aralığında satılıyor. Karadut meyvesinden elde edilen ve karadut pekmezi olarak kendisine ad bulan pekmez çeşidinin birden fazla sağlıklı yönü bulunmaktadır. İnsanlara herhangi bir zararının bulunmuyor olduğu karadut pekmezi satışı hatırı sayılır derecede yüksektir. En belirgin faydalarının başında ise içerisinde bulunan antioksidan olarak bilinmektedir ki bu özelliği karadut pekmezini diğer pekmez ürünlerinden ayrı kılan en büyük özelliktir.
Işığı ve bol suyu seven karadut meyvesi, ılıman ve güneşli bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Erzincan ilinde toplanan ve hazırlanan karadut haziran ve temmuz aylarında olgunlaşarak toplanmaya hazır hale gelir, kuru ve temiz örtülere silkelenir.
Dut ağacından tek tek elle toplanabilen meyvenin ezilmemesi için oldukça hassas davranılır ve toplanan meyveler sepetlere konulur. Hasat mevsiminde toplanıp beklemeden pekmez yapılan karadut iklimlendirilmiş depolama alanlarında muhafaza şartlarına uygun olarak saklanır. Bu sayede ürün daima tazeliğini korur.
Türkiye’nin en kaliteli karadut pekmezi olarak bilinen Erzincan Karadut Pekmezi tamamen doğaldır, meyveleri sera ürünü değildir. Karadutlar dalından koparıldıktan sonra saf haliyle pekmez yapılır. Tereci ürüne herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu eklemez.
Bunun yanında karadut meyvesi tamamen baştan sona insanlar için şifa kaynağı olarak bulunmaktadır. Karadut hakkında yapılacak araştırmalar ile bu meyvenin ne kadar sağlıklı olduğu daha net anlaşılır. Karadut genel olarak yaz ayları içerisinde ve çok kısa bir süre içerisinde yetişmesi gerçekleşen meyve olarak bilinmektedir. Bahsedilen bu dönem içerisinde toplanması gerçekleştirilen karadut meyvesi ile elde edilen karadut pekmezi oldukça sağlıklı bir yapı içerisinde bulunur.
Ayrıca dönem içerisinde toplanmış olan karadut meyvesi eğer tüketilmeyecek ya da karadut pekmezi yapılmayacaksa istenildiği kadar dipfriz içerisinde saklanabilir. Karadut pekmezi satışı sağlıklı olmasından dolayı ve doğal bir yapıda bulunuyor olması sebebiyle belirli dönemler içerisinde satış patlaması yaşayabilmektedir. Karadut pekmezinin sağlıklı yönlerinin başında içerisinde bulunduruyor olduğu demir maddesinin zengin olmasından dolayı kansızlık sorununu ortadan kaldırması gelmektedir.
Ayrıca diyet lifleri bakımından bakıldığı zaman oldukça zengin bir özelliğe sahiptir. İnsan vücudu içerisinde bulunan hepatit hastalığı ve mide içerisinde ki gastrite de en iyi şekilde karşı koyar. Emzirme dönemi içerisinde bulunan annelerin süt artışını sağlayarak daha yararlı sütü bebeğe aktarmayı sağlar. İçerisinde bulundurduğu mineral zenginliği açısından insanların dinç kalmasını sağlar. Özellikle de çocuk yaşta ve yetişkin kişilerin karadut pekmezi tüketmesi şiddetle tavsiye edilir.
Çünkü çocukların gelişmesinde ve yetişkinlerin zihin açıklığı yaşamasında büyük bir rol oynar. Enerji veriyor olmasından dolayı kişiler üzerinde herhangi bir halsizlik görülmez ve varsa tüketildikten sonra halsizliği ortadan kaldırır. Tüm bunların yanı sıra insan vücudu içerisinde bulunan sinirleri çok daha güçlü hale getirerek beyin fonksiyonlarında artış sağlar ve bu sayede insan beyninin sağlığını korur. Bu ve bunun gibi birçok sağlıklı şekilde bulunan faydalarından dolayı karadut pekmezi satışı her geçen gün artış yaşıyor.
Özel olarak tamamen doğal yapılan karadut pekmezinin bazı faydaları; İçerdiği yüksek orandaki demir elementi sayesinde kansızlığa, halsizliğe, aşırı yorgunluğa, boğaz enfeksiyonlarında, anemi rahatsızlığında, kan basıncını dengelemede, sindirim sistemi rahatsızlığında, saçların ve dişlerin güçlenmesinde, mide salgısının arttırılmasında, gastrit ve hepatit rahatsızlığında, kanın temizlenmesinde faydalıdır.