SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN KESME KADAYIFI SERÜVENİ BAŞLADI

Son Güncelleme :

25 Aralık 2023 - 13:57

/ 707 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN KESME KADAYIFI SERÜVENİ BAŞLADI
reklam

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillenen ve Coğrafi İşaret Tescili bulunan ‘Erzincan Kesme Kadayıfı’ Erzincan’ın tüm lokanta, restoran ve pastanelerinde satışı yapılmaya başlandı. Erzincan Kadın Kooperatifi tarafından üretilip işletmelere verilen Erzincan Kesme Kadayıfı’nın kilosu 240 TL’den satılıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillenen ve Coğrafi İşaret Tescili bulunan ‘Erzincan Kesme Kadayıfı’ Erzincan’ın tüm lokanta, restoran ve pastanelerinde satışı yapılmaya başlandı. Erzincan Kadın Kooperatifi tarafından üretilip işletmelere verilen Erzincan Kesme Kadayıfı’nın kilosu 240 TL’den satılıyor. Hamurdan elde edilen yufkaların ince ince kesildikten sonra arasına ceviz içi konulup pişirilen ve üzerine şerbet dökülerek elde edilen Erzincan Kesme Kadayıfı Erzincan Mutfağının günümüze ulaşan yöresel tatlılarından biri. Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU tarafından gündeme getirilen ve üzerine toplantılar düzenlenerek Erzincan’da satışına başlanılan tatlının üretiminin arttırımı için çalışmalar başladı.

Yerel bir fırın-pastane işletmesinde çalışan Aslı ARITMAN Erzincan Kesme Kadayıfının gün bitmeden tükendiğini belirtiyor. ARITMAN şu ifadelere yer veriyor; “Kadın kooperatifinden her gün yapılarak geliyor. Satışa sunuluyor. Tadı çok güzel. Öneriyorum. Özellikle cevizli Kesme Kadayıfına yoğun bir ilgi oluştu Erzincan’da. Erzincan’a özgü bir tatlı zaten. Gün içinde sabah erken saatlerde geliyor ve hemen tükeniyor.”

Erzincan Kesme Kadayıfı Tarifi

Erzincan’ın tarihi ve yöresel lezzetlerinden biri olan Erzincan Kesme Kadayıfını ‘Ben evimde de yaparım.’ Diyen ev hanımları için tarifi de bulunuyor. Kesme Kadayıfı için malzemeler ise şöyle; Hamuru için; 1 bardak süt, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, alabildiği kadar un. Şerbeti için; 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ve 3 dilim limon. İçi için; 2 su bardağı kıyılmış ceviz.

Erzincan Kesme Kadayıfının Yapılışı;  Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyun. İçine yumurtayı kırıp suyu ekledikten sonra yoğurun. Kulak memesinden daha sert olan ama ele yapışmayan kıvamdaki hamuru hafif unlanmış tezgâhın üzerine alarak 4-5 dakika sıkıca yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Bu arada şurup için su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup, kısık ateşin üzerinde ara sıra karıştırarak kaynatın.

Kaynayan şurubu 5 dakika daha, hafif koyulaşıncaya kadar kaynatıp ocaktan alın. Ilınmaya bırakın.

Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara (bezelere) ayırın. Tezgâhın üzerine nişasta serpiştirip bezeleri açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Sonra da sofra bezleri üzerine alıp 2-3 saat hafifçe kurutun.

Kuruyan yufkaları 2 santim kalınlığındaki uzun şeritler halinde kesin. Sonra da 2 ya da 3 şeridi üst üste koyup keskin bir bıçakla incecik (tel kadayıf şeklinde) keserek yine sofra bezi üzerine yayın ve en az 1 gece kurutun.

Son olarak, 35-40 cm çapındaki fırın tepsisinin altına 3 su bardağı dolusu kuru hamur serin. Üzerine ceviz serpiştirin. Tekrar 3 bardak dolusu hamur yerleştirin. En üste eritip kızdırdığınız, sonra da biraz ılıttığınız yağı gezdirin. Afiyet Olsun

Fırını 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Soğuyunca servise sunun.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.