Erzincan Beybağı mevkiinde toplu sera bölgesi alanında çalışmalar başladı. Vali Aydoğdu ve Başkan Aksun çalışmaları yerinde incelediler.
Erzincan Beybağı mevkiinde toplu sera bölgesi alanında çalışmalar başladı. Vali Aydoğdu ve Başkan Aksun çalışmaları yerinde incelediler. Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Vali Yardımcıları Yusuf İzci ve Mehmet Emre Canpolat ve ilgili birim amirleriyle birlikte Erzincan Beybağı mevkiinde bulunan Toplu Sera Bölgesi yapım alanını ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde incelediler.
Vali Hamza Aydoğdu konuyla ilgili alanda yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Erzincan seracılığa çok uygun bir şehir. İlimiz, mevcut durumda sera varlığı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2. sırada yer almaktadır. Hedefimiz, ilimizi bölgenin sera üssü yapmaktır. Devam eden bu projeyle ilimizin sera varlığı %50’nin üzerinde artarak 950 dönüme çıkarılacaktır. Bunun da ilimiz ekonomisine yaklaşık olarak 700 kişilik ek istihdam ve 250 milyon TL’lik bir parasal döngü katması beklenmektedir. Erzincan ilimiz mevcut durumda yaklaşık 600 dönüm sera varlığına sahip olup bu miktar ile Doğu Anadolu Bölgesi ve çevre illerimiz baz alındığında ilimiz 2. sırada yer almaktadır. Valiliğimiz koordinasyonunda başlatılan çalışmalar ile birlikte temel hedefimiz ilimizi bulunduğu bölgenin sera üssü yapmaktır. Bu kapsamda Beybağı Mahallesi’nde bulunan 505 dönümlük meralık alanın tüm resmi işlemleri ve Bakanlık görüşleri de alınarak 270 dönümü Erzincan İl Özel İdaresine, 235 dönümü ise Erzincan Belediyesine “örtü altı sebze yetiştiriciliği / seracılık” amacıyla 30 yıllığına tahsis edilmiştir.
Erzincan Belediyesi ve Erzincan İl Özel İdaresi kendilerine tahsis bu alanları 5-15 dönüm arası olmak üzere toplam 32 parsele ayırmış ve açık ihale yöntemiyle toplam 30 parsel vatandaşlara kiralanmıştır. TKDK tarafından sera alanlarına yönelik %70 Hibeli destek programları bulunmaktadır. Bu kapsamda vatandaşlar tarafından kiralanan bu alanlarda İPARD 3 Hibe Destek Programı kapsamında projeler hazırlanacak ve 27 Eylül tarihine kadar TKDK’ya sunulacaktır.
505 dönümlük alanda seralar arasında yapılacak ulaşım yolları, tır parkı, sondaj, sulama sistemleri, kanalizasyon vb gibi yapılması gereken zorunlu altyapı işleri ayrıldıktan sonra yaklaşık 350 dönümlük bir alan sera alanı olarak ilimize kazandırılmış olacaktır. Toplu sera bölgesinin altyapısı Belediye ve İl Özel idaresi tarafından yapılacak olup ortaya çıkacak maliyet ise 10 yıla kadar vadelerle kiracılardan tahsil edilecektir. İlimizin mevcutta 600 dönüm sera varlığı göz önüne alındığında, bu projemiz ile birlikte ilimizin sera varlığı tek kalemde yüzde 50’nin üzerinde arttırılarak 950 dönüme çıkarılmış olacaktır.
Toplu sera bölgemizde birinci ürün olarak yıllık 8.500 ton domates, ikinci ürün olarak yıllık 2,5 milyon adet marul hasadı ön görülmektedir. Bu itibarla ilimiz ekonomisinde yaklaşık 700 kişilik ilave istihdam ve yaklaşık 250 milyon TL’lik bir parasal döngü (tohumlar, nakliye, asgari ücret, satış gelirleri vb.) oluşması tahmin edilmektedir. İlimiz ve üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”