SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ SERT YAPIYA SAHİP OLMASINDAN DOLAYI RAHATLIKLA BUZDOLAPLARINDA SAKLANABİLİYOR

Son Güncelleme :

10 Şubat 2024 - 10:00

/ 799 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ SERT YAPIYA SAHİP OLMASINDAN DOLAYI RAHATLIKLA BUZDOLAPLARINDA SAKLANABİLİYOR
reklam

Erzincan Tulum Peyniri tam yağlı olması, beyaz koyun sütünden yapılması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesiyle hijyenik özelliğe sahip olmasından dolayı kalori açısından yüksek değerlere sahip bir besindir. Erzincan Tulum Peynirinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de sahip olduğu sert yapı sayesinde serin ve buzdolabı gibi ortamlarda rahatlıkla ve uzun süre saklanabilir olmasıdır.

Erzincan Tulum Peyniri tam yağlı olması, beyaz koyun sütünden yapılması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesiyle hijyenik özelliğe sahip olmasından dolayı kalori açısından yüksek değerlere sahip bir besindir. Erzincan Tulum Peynirinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de sahip olduğu sert yapı sayesinde serin ve buzdolabı gibi ortamlarda rahatlıkla ve uzun süre saklanabilir olmasıdır. Ancak zaman zaman özellikle deriye saklanmış tulum peynirleri üzerinde zamanla küf dediğimiz bir yeşillenme oluştuğu fark edilir. Bu Erzincan Tulum Peynirinin küflü olduğu anlaşılmamalıdır. Deri üzerindeki yeşil küfün nedeni deri içerisinde sertleşen Erzincan Tulum Peynirinin zamanla içindeki tuzlu suyu dışa vurmasından dolayı oluşmaktadır. Bu küfün aynı zamanda derinin içindeki tulum peynirine adeta bir koruyucu duvar oluşturması olarak da anlaşılmalıdır. Erzincan Tulum Peyniri derinin içerisinde kendine özgü aromasını oluşturarak hem besleyici hem de tadıyla enfes bir ürün olarak sofralarımıza kadar gelir.

Türkiye’nin birbirinden lezzetli yöresel tatlarından biri olan Erzincan tulum peyniri, diğer tüm peynir çeşitlerine göre daha parlak ve güzel kokuludur. Bunun en önemli sebebi ise Erzincan’ın yüksek rakımlarındaki 100 civarı bitki çeşitlerinden beslenen temiz ve serin yaylalardaki, soğuk suları içen beyaz koyunların sütünden yapılmasıdır. Erzincan tulum peyniri, tam yağlı ve oldukça lezzetli bir peynir türüdür. Erzincan tulum peyniri, tuzlanarak yaylaların temiz havalarında bekletilir ve bu şekilde hijyenik olarak mikroplardan da arınır.

Erzincan tulum peyniri nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekildedir; Erzincan tulum peyniri yapımı için Beyaz Karaman koyundan alınan süt, ilk olarak temiz süzekler ile birkaç defa süzülür. Ardından ise süzülen sütler kazanlarda birkaç saat dinlendirilir. Dinlenmiş olan sütler Şirden denilen ve maya ile mayalanır. Mayalama işleminden sonra süt yaklaşık bir saat sonra ince, ufak temiz bezden yapılmış süzeklere alınarak peynir haline getirilir. Tüm bu işlemlerden sonra üzerinden bir gece geçince de sabah vakti mandıraya getirilir.

Mandırada şeker torbaları büyüklüğünde torbalara konulur. Ortalama on gün sonra da üzerine bez örterek hava ve toz almaması sağlanarak, suyunu tamamen çekmesi için bekletilir. Erzincan tulum peynirinin yapımı elbette bu kadarla sınırlı değildir. On gün bekletilme süresinden sonra ise bakır ya da krom teknelerde ufalanır ve %2,2.5 oranında Kemah tuzu ile tuzlanır. Ardından tekrar yeni torbalara sıkı bir şekilde basılır ve bu torbalarında ağızları dikilir. Üçerli şekilde üst üste dizildikten sonra da on günlük bekleme ile ardından süzülür ve peynir bidonlarına basılmak için soğuk hava depolarına nakledilir. Soğuk havada üç ay bekletilip tam olarak kıvama gelmesi ile bu eşsiz lezzet ortaya çıkar.

Birçok işlemin titizlik ile uygulamasından sonra yapımı tamamlan Erzincan tulum peyniri, bölgenin gerçek anlamda en önemli lezzetlerinden biridir. Erzincan tulum peyniri fiyatları için detaylı bir araştırma yaparak genel bir bilgi sahibi olabilmek mümkündür. Erzincan tulum peyniri nereden alınır? sorusunun yanıtı için marketlerde ve internette küçük çaplı bir araştırma yapılması yeterli olacaktır. Türkiye’deki birçok birbirinden farklı yöresel lezzetten biri olan Erzincan tulum peyniri, kahvaltıların vazgeçilmezi olabileceği gibi birçok farklı tarif ve salatalar için de tamamlayıcı lezzet olabilir. Lezzetinin yanı sıra vücut için de birçok faydası bulunan Erzincan tulum peyniri, kahvaltılık ürünler arasında oldukça sevilen bir peynir türüdür. Erzincan bölgesine özgü yöntemler ile üretilen Erzincan tulum peyniri, şehrin önemli simgelerinden biri de olmuştur. Erzincan denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan Erzincan tulum peyniri, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde uzun süre bozulmadan tüketilebilir.

Erzincan Tulum Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Erzincan tulum peynirini eşsiz bir lezzet yapan birçok özelliği bulunmaktadır. Erzincan tulum peyniri tam yağlı ve beyaz koyun sütünden yapılan bir peynir olma özelliğine sahiptir. Erzincan tulum peynirinin özelliklerinden biri de parlak bir görüntüye sahip olması ve oldukça güzel bir kokmasıdır. Erzincan deri tulum peyniri özellikleri arasında yaylaların temiz havasında bekletilerek hijyenik olmasının sağlanması da vardır.

Erzincan Tulum Peynirinin Besin Değerleri Nelerdir?

Erzincan tulum peyniri kalori açısından yüksek değerlere sahip mi yoksa düşük kalorili mi? sorusu formuna dikkat edenler için araştırılan bir konudur. Erzincan tulum peynirinin 100 gramında 334 kalori bulunur. Besin değeri açısından 20 gr protein, 24 gr yağ ve 9 gr karbonhidrat bulundurur. Erzincan tulum peyniri içerisinde A ve B grubu vitaminler de bulunur. Kalsiyum, fosfor ve demir açısından da oldukça besleyicidir. Bu besin değerleri çerçevesinde 30 gramlık bir dilim peynir tüketildiği zaman 100 kcal kalori, 6 gr protein, 2.76 gr karbonhidrat ve 7 gr yağ alınmış olur.

Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Erzincan tulum peyniri ve bidon tulum peyniri nasıl saklanır gibi sorular merak edilen konular arasında yer almaktadır. Tulum peynirleri saklama açısından rahatlıkla muhafaza edilebilecek süt ürünleridir. Sert bir yapıya sahip olmasından dolayı tulum peynirlerini saklama kabına koyarak ya da kendi poşetlerinde ağızları kapalı biçimde buzdolabında saklanabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken konu tulum peynirlerinin buzlukta saklanmasının uygun olmayacağıdır. Genellikle tulum peynirlerinin derin dondurucularda saklanması önerilmez.

En iyi Erzincan tulum peyniri dahi ısı değişimlerine maruz kalırsa küflenme yapabilir. Bu sebeple ısı değişimleri konusunda dikkatli olunmalıdır. Tulum peynirini oda sıcaklığında bekletmemek gerekir. Serin ve güneş ışığı almayan alanlarda muhafaza edilmesi gerekir. Doğru saklama koşulları ile uzun ömürlü olarak tüketilebilir.

Erzincan tulum peyniri nasıl yenir? diye merak edenler içinde birkaç farklı tüketim şekli önerilebilir. Erzincan tulum peynirini kahvaltılarda tüketebildiği gibi birçok farklı tarifte de kullanılabilir. Erzincan tulum peynirini ekmek, pide, poğaça ve börek gibi hamur işlerine ilave ederek de tüketilebilir. Ayrıca farklı lezzetler ortaya çıkarabilmek için mevsim yeşilliklerinden oluşturulan salatalara da katılabilir. Erzincan tulum peyniri hazırlanan krep gibi ürünlere de eklenerek tüketilebilir.

Erzincan Tulum Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Türkiye’nin en sevilen peynir türlerinden biri olan Erzincan tulum peynirinin birçok faydası bulunmaktadır. Öncelikle Erzincan tulum peyniri protein açısından oldukça zengindir. 100 gramında 25 gram protein bulunmaktadır. Bu peynir türleri arasında bir hayli yüksek bir orandır. Protein vücut için oldukça önemli bir besin değeridir. Kahvaltılarda Erzincan bidon tulum peyniri tüketmek protein alımı açısından ciddi katkı sağlayabilmektedir.

Erzincan tulum peyniri kalsiyum açısından da çok zengindir. Kemik ve eklem sağlığı başta olmak üzere tüm kas sisteminin çalışması için gerekli bir mineral olan kalsiyumu bol miktarda Erzincan tam yağlı tulum peyniri ile alınabilir. B12, B6, B2 ve B9 vitaminleri açısından da Erzincan tulum peyniri zengin besin değerine sahiptir. Günlük B vitamini ihtiyacının belli bir bölümünü tulum peyniri tüketerek karşılanabilir.

Erzincan tulum peyniri, diş sağlığını da koruyacak değerlere sahiptir. Peynir altı suyu mineralleri açısından oldukça zengin olmasından dolayı diş çürüklerine karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Peynir altı suyu diş sağlığı için o kadar etkilidir ki birçok diş macununun üretiminde de kullanılmaktadır.

Son olarak da en ciddi özelliklerinden biri kemik erimesini önlemeye yardımcı olmasıdır. İnsanların ilerleyen yaşlarında karşılaştığı problemlerden biri olan kemik erimesine karşı içerdiği kalsiyum ve protein değerleri ile etkilidir. Erzincan tulum peyniri, vücut ihtiyacı olan kalsiyumu içerisindeki yüksek besin değerleri ile karşılayabilmektedir. Erzincan tulum peynirinin diğer faydaları ise; sindirim sistemini düzenlemesi ve sindirimi kolaylaştırmasıdır. Potasyum, kalsiyum ve mineral ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirip birçok hastalığa karşı vücudun direnç kazanmasını sağlayabilmesidir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.