SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN ÜZÜMLÜ SARUCU TESCİLLENDİ

Son Güncelleme :

06 Ekim 2022 - 10:46

/ 602 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN ÜZÜMLÜ SARUCU TESCİLLENDİ
reklam

Erzincan’ın Üzümlü İlçesinin meşhur Cimin Üzümünden yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen “Üzüm Basması” “Basmaca” olarak da bilinen “Üzümlü Sarucu” Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından başvurusu yapılan ve KUDAKA Teknik Destek projesi kapsamında sağlanan danışmanlık süreci neticesinde “Erzincan Üzümlü Sarucu” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak, tescillendi.

Erzincan’ın Üzümlü İlçesinin meşhur Cimin Üzümünden yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen “Üzüm Basması” “Basmaca” olarak da bilinen “Üzümlü Sarucu” Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından başvurusu yapılan ve KUDAKA Teknik Destek projesi kapsamında sağlanan danışmanlık süreci neticesinde “Erzincan Üzümlü Sarucu” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak, tescillendi. Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Erzincan Kesme Kadayıfı, Kemaliye Dutu/Eğin Dutu ve Kemah Doğal Kaynak Tuzu’ndan sonra Erzincan Üzümlü Sarucu’nun da tescillenmesiyle Erzincan’da coğrafi işaret alan ürün sayısı 8’e yükseldi.

Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli Cimin Üzümü ile yerli ceviz kullanılarak üretilen ve halk arasında Saruc olarak bilinen yöresel ürünün tüm dünyaya tanıtılması ve tescillenmesi adına emek gösteren Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı KUDAKA’ya teşekkürlerini iletti.

Cimin Üzümü’nün yerli ceviz içinin iplere sıra ile dizilerek kurutulması ile elde edilen Üzümlü Sarucu kendine has lezzeti ve doyuruculuğuyla kış sofralarının ve şenliklerin vazgeçilmez ikramı haline geldi. Yapımı basit ve dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen Üzümlü Sarucunun tarifi ise şöyle; “Dalından koparılan Cimin Üzümleri yıkandıktan sonra taze ve sulu haldeyken keskin bir bıçak yardımıyla ikiye yarılır. Çekirdeklerinden ayrılan üzüm kurumaya bırakılır. Kurutulmuş üzümler her bir tanesinin arasına bir parça ceviz yerleştirilmek suretiyle hazırlanır. Yumru haline gelen üzüm ve ceviz ikilisi iğne yardımıyla ipe dizilerek saruca dönüşür.  Erzincan Üzümlü (Cimin) yöresine ait Üzümlü Sarucunun aldığı mahreç işareti tüm Erzincanlılara hayırlı uğurlu olsun.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.