Yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan karpuz tezgâhlarda yerini aldı. Erzincan’a yaz gelmeden karpuz geldiğini belirten esnaflar kilogram fiyatını 20-25 TL aralığında satışına başladı. Antalya’da seralarda üretilen karpuzların getirilerek satıldığını belirten esnaflar şimdiden karpuza rağbetin yoğun olduğunu belirtiyor. Farklı aroması ve lezzetiyle tercih edilen karpuzlar Pazar, market ve manavlarda yerini almaya başladı.
Karpuz ismi dilimize Farsçadan girmiştir. Susuz tarım yönteminde kökleri her en kadar az salsa da sulu tarımdan daha iyi ürün elde edilir. Yağsız ve kolesterolsüz olmasına rağmen, şeker açısından oldukça zengindir. Dünyada domatesten sonra en çok üretilen besindir. Ülkemizde en iyi karpuzlar Diyarbakır ve Adana’da yetişir. Kabukları hayvanlara yem olarak verilir. Çekirdekleri her ne kadar bazı yörelerde atılsa da aslında kuruyemiş olarak yapılan yörelerde vardır. Karpuz, kalp ve cilt sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Sıvı miktarı açısından doğanın en güçlü besinlerinden olan karpuz, vücuttaki sıvı ihtiyacını karşılamakta oldukça etkilidir. Sadece sıvı konusunda değil, karpuzun vücut için birçok faydası vardır. Karpuz içerdiği çeşitli mineral ve vitaminler sayesinde saçtan ayak parmaklarına kadar insan vücudunun birçok bölgesine fayda sağlar. Aynı zamanda %92’si su olduğu için serinletici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle sıcak havalarda tüketilen karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir.