SON DAKİKA
hava
Google News

Erzincan’da “Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantısı” yapıldı

Son Güncelleme :

24 Aralık 2019 - 9:57

/ 675 views kez okundu.
reklam
Erzincan’da “Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantısı” yapıldı
reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 3. Grup Bölgesel Hayvancılık değerlendirme Toplantısı, Erzincan Üniversitesi Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre Merkezinde yapıldı. Erzincan, Tunceli, Gümüşhane ve Bayburt illerindeki hayvancılık sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantı 3 gün sürdü.

19 Aralık günü başlayan toplantının açılış bölümüne Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Sinanoğlu, Daire başkanları Adem Bölükbaşı ve Müslüm Kayhan İnan, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Kaya, Bakanlık temsilcileri ile Erzincan, Tunceli, Gümüşhane ve Bayburt illerinin temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Erzincan tarım sektörüne yapılan yatırımları değerlendirdi. Erzincan’da hayvancılık sektörüne yapılan milyonlarca liralık yatırımları anlatan İl Müdürü Şahin, bu yatırımların meyvelerini almaya başladıklarını son 5 yıllık süreçte hayvan varlığının arttığını söyledi.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Türkiye’de tarımsal ve hayvansal manada ciddi bir üretime sahip olduklarını belirterek, “2019 verilerine göre büyükbaş hayvan sayımız, 18 milyonu bularak 2002 yılına göre yüzde 81 artış sağlamıştır.” dedi. Ceylan, şöyle konuştu:

“Gıda ihtiyacı çerçevesinde hayvansal gıda ve protein, olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Hayvansal proteini karşılamak zorundayız. Ülkemiz 82 milyon nüfusu, 4 milyon misafiri ve her yıl artan turist sayısıyla gıdaya çok ihtiyacı olan ülkeler arasındadır. Bakanlık olarak vermiş olduğumuz destekler sayesinde üretimimizde son yıllarda önemli oranda artışlar gözlenmektedir. Türkiye’de tarımsal ve hayvansal manada ciddi bir üretime sahibiz. 2019 verilerine göre büyükbaş sayımız, 18 milyonu bularak 2002 yılına göre yüzde 81 artış sağlamıştır.”

Ceylan, küçükbaş hayvan sayısında da 2002 yılına oranla yüzde 56’lık artış yaşandığını belirterek, “Et üretimimiz, 2002 yılına göre yüzde 166 oranında artış sağlamıştır. Süt üretimimiz de yine yüzde 163’lük bir artış sağlamış durumdayız. Bu yeterli mi, tabii ki değil.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Erzincan Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı da kentte süt üretiminde soğuk zincirin tamamlanması amacıyla 150 üreticiye süt soğutma tankı dağıtımı yaptıklarını anlattı. Bu yıl 15 ekonomik yatırım projesine 1,5 milyon lira hibe sağlandığını aktaran Ayrancı, “Hayvancılık sektörünün kaba yem açığını gidermek amacıyla 32 ton yem tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren vatandaşlarımıza, 26 milyon 956 bin destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. DAP Projeleri kapsamında son 2 yılda 19 yatırımcımıza 2 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır.” bilgilerini verdi.

Açılış toplantısında daha sonra Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaşı bir sunum gerçekleştirdi. Bölükbaşı sunumunda bölge hayvancılığının mevcut durumunu ortaya koydu.

3 gün süren Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantısında çalışmalar, Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve kanatlı gruplarındaki çalışmalar ile devam etti. Grup çalışmalarında alt sektörlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Toplantının kapanış toplantısında ise Büyükbaş Hayvancılık Çalışma Grubu Moderatörü Prof.Dr. Mete Yanar, Küçükbaş Hayvancılık Çalışma Grubu Moderatörü Prof.Dr. Mustafa Yaprak, Arıcılık Çalışma Grubu Moderatörü Prof.Dr. Ahmet Dodoloğlu ve Kanatlı Çalışma Grubu Moderatörü Prof.Dr. Şaziye Canan Bölükbaşı Aktaş tarafından gruplarda masaya yatırılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda birer sunum gerçekleştirildi.

Haber: Sebahattin KAPLAN

 

 

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.