SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA EKİM AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

08 Ekim 2022 - 13:54

/ 689 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA EKİM AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Güz mevsiminin bitirim ayı Ekim’de kış sezonu öncesi tüm hazırlıklar giderek tamamlanmaya doğru gidiyor. Erzincan’da Ekim ayında hummalı çalışmalar devam ediyor. Ekim ayı itibarıyla başlayan Şeker Pancarı hasadının yanında çiftçiler bahar mevsiminde biçilmek üzere hububat ekimlerini tamamlamaya başladı.

Güz mevsiminin bitirim ayı Ekim’de kış sezonu öncesi tüm hazırlıklar giderek tamamlanmaya doğru gidiyor. Erzincan’da Ekim ayında hummalı çalışmalar devam ediyor. Ekim ayı itibarıyla başlayan Şeker Pancarı hasadının yanında çiftçiler bahar mevsiminde biçilmek üzere hububat ekimlerini tamamlamaya başladı. Tarla ve seralarda sezonun son sebzeleri toplanırken bir sonbahar meyvesi olan nar, armut, ayva, üzüm, incir, kuşburnu vb. ürünlerde pazarlarda yerini almaya başladı. Ayrıca dallarından kuruyan cevizlerde bir bir toplanmaya başladı. Ancak Ekim ayında da tarım işçilerinin, üretici ve yetiştiricilerin halen yapacağı daha birçok iş var.

Bu kapsamda Ekim ayında sebzecilik tarım alanında yapılacak işler şu şekilde; hasadı biten tarlalarda bitki artıkları temizlenip toplanır. Kuruyan bitki atıklarının toprağa verdiği zararlar düşünüldüğünden bu atıkların yakılması tavsiye edilmez. Toprak bol çiftlik gübresi veya sıvı gübre ile gübrelenir. Gübrelenen tarlalar sürülür. Ekim ayında ıspanak, pırasa, lahana gibi kışlık sebzelerin ekimi yapılır.

Seralarda ise toprak hazırlığı başlar. Fide harcı hazırlanarak dezenfekte edilir. Turfandacılık için tohum ekimi yapılır.

Ekim ayında meyvecilik tarım alanında yapılması gereken işler ise şu şekildedir; Toprak işleme, ekim-dikim hazırlığı yapılır. Fidan sökümü, hendekleme ve dağıtımı yapılır. Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir. İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme işlemleri yapılır.

Hububata gelince Ekim ayının en yoğun ve yorucu çalışmasıdır. Çiftçiler tahıl ekimi yapılacak tarlalarını ekim için hazırlar. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerinde hibe desteğiyle dağıtılan buğday, arpa gibi tohumların alımları yapılır. Toprak ekime uygunsa sonbahar yağmurları ve bazı bölgelerde yaşanan don olayları öncesinde ekimleri yapılır. Aynı zamanda ekin kurdu ve hububat hortumlu böceğine karşı mücadele yapılır.

Sıra Çayır, mera ve yem bitkilerinde. Sonbaharın son taze bitkilerini yemeleri için hayvanlar çayır ve meralarda otlatmaya bırakılır. Tek yıllık yem bitkilerinin saf veya karışım olarak ekimleri yapılır. Yonca ekimi için toprak hazırlığı başlar.

Hayvancılık sektöründe ise kurban kesimi ya da kasaplık kesimler yüzünden sayısı azalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için beslenme ve bakım zamanıdır. Büyükbaş hayvanların şap ve yanıkara aşıları yapılır. Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamaları yapılır. Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır. Ay içinde nokra mücadelesi yapılır. Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır. Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.

Küçükbaş hayvancılık sektöründe ise doğum için gereken hazırlıklar tamamlanır. İleri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır. Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, salgın bir hastalık tespit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.

Erzincan’da yaygın bir işletme kolu olan kümes hayvancılığında ise kümes hazırlıkları çok önemlidir. Bu ayda tüy dökümüne giren tavukların damızlıkta kalması gerekir. Kusurlu görülen tavuklar ve yumurta verimine geçmemişler ay sonundan itibaren damızlıktan çıkarılabilir. Kümesteki ışıklandırma, bir program dâhilinde düzenlenmelidir. Aydınlatma süresince, follukların biraz loş ışıklı tutulması faydalıdır. Piliç ve tavuklar arasında herhangi bir salgın hastalığın çıkmaması için, koruyucu önlemler alınır. Kümeslerde kış mevsimi için gerekli önlemler alınır. Hazırlıklar tamamlanır. Yetiştirme kayıtları tutulur.

Bir bal memleketi olan Erzincan’da Arıcılığın kışa hazırlığı çok önemlidir. Bu bakımdan Ekim ayında Arıcılık çalışmalarına hız verilir. Bu ayda arılar tam olarak kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve kışlık bal durumu kontrol edilir. Anasız kovanlar birleştirilir. İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kışı çıkaramayacağı için birleştirilmelidir. Mevcut durumu iyi olup, balı noksan olanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Yoksa şurupla besleme yapılır. Kışa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumidil-B şuruba katılarak yemleme yapılır. Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır. Arı mevcuduna göre, kovanda 10-20 kg. bal bırakılırsa, kış için yeterli olur. Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır. Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.

Su ürünlerinde ise Erzincan’da Alabalık yasağı devam ediyor. Ancak balık tesislerine sahip işletmelerin motor gücü kontrolleri düzenli olarak yapılmaya devam edilir. Avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürer. Balık üretim tesislerinde denetimler yapılır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.