SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA EYLÜL AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

31 Ağustos 2022 - 13:22

/ 465 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA EYLÜL AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Sonbahar mevsimi bir diğer adıyla Güz mevsimi olarak da tabir edilen ve Eylül ayı ile başlayan yeni sezonda Erzincanlı tarım çiftçileri hummalı bir çalışma içerisine giriyor. Bahçe ve seralarda olgunlaşan meyve ve sebze hasadı devam ederken ekilen kök bitkileri için hazırlıklar sürüyor.

Sonbahar mevsimi bir diğer adıyla Güz mevsimi olarak da tabir edilen ve Eylül ayı ile başlayan yeni sezonda Erzincanlı tarım çiftçileri hummalı bir çalışma içerisine giriyor. Bahçe ve seralarda olgunlaşan meyve ve sebze hasadı devam ederken ekilen kök bitkileri için hazırlıklar sürüyor. Büyümesini tamamlayan sebzelerden ve tahıl ürünleri hasadı ardından boşalan yerlerde toprak işlemesi yapılıyor. Sonbaharın popüler ince yapraklı bitkilerinin ekimi devreye giriyor. Eylül ayında pırasa, lahana, ıspanak, marul vb. bitkilerin ekimi yapılırken aynı zamanda bu mevsimde daha fazla kendisini gösteren beyazsinek, yaprak biti, kırmızı örümcek, külleme ve yalancı mildiyö ile mücadele ediliyor.

Eylül ayında Erzincan’da meyvecilik tarım kolunda ise toprak işleme, ekim-dikim hazırlığı, fidan sökümü, hendekleme ve dağıtımı yapılıyor. Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip ediliyor. Eylül ayında sulama işleri devam ediyor.

Hububat ürünlerinde ise tahıl ekimi yapılacak olan tarlalar sürülerek ekime hazır duruma getirilirken aynı zamanda tohum ve gübre temini çalışmaları yapılıyor. Sonbahar mevsiminin en lezzetli ve besleyici ve sarı taneleriyle bir meyve olarak değerlendirilen mısır hasadına devam ediliyor. Eylül ayının başlarında geç ekilen 2. Ürünün son suyu verilerek üründe sezon sonu gerçekleşiyor. Mısırda koçan kurdu, mısır kurdu ve yeşil kurt ile mücadele ediliyor.

Çayır, Mera ve Yem bitkileri için 2. Ürün silajlık hasadı yapılmaya devam ediliyor. Tek yıllık yem bitkilerinin ekimi için ise toprak hazırlığı yapılıyor.

Büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Erzincan’da Eylül ayında gebe ineklere iyi bir bakım gösterilmesi arz ediyor. Doğumlarına 1,5-2 ay kala sığırlar sütten kurutulmaya başlanılmıştır. Doğum locaları ve buzağı bölmeleri yeniden gözden geçirilerek noksanlıklar tamamlanıp, dezenfeksiyonları yapılıyor. Herhangi bir nedenle yavru atımı görüldüğünde, böyle hayvanlar derhal tecrit edilerek, gerekli araştırmalar yapılarak bulaşıcı bir hastalık durumunda, etkin önlemler alınmalı uyarıları yapılıyor. 4-8 aylık dişi danalara Br. S. 19 aşıları uygulanıyor. Doğumu yaklaşan sığırlara, buzağı septisemi aşısı uygulanıyor. Kış ayları için gerekli gıda ihtiyaçları sağlanıyor. Silaj çukurları doldurulup, üzerleri tekniğine uygun bir şekilde kapatılıp, kış sezonuna hazır bir duruma getiriliyor. Büyükbaş hayvanların aylık kayıtlar tutuluyor.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise Eylül ayında meralar kuruduğundan bu ayda koyunlara ek yem ve yonca vermek gerekiyor. Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmeli. Sulama olanağı varsa, meralar sulanarak bir süre daha yararlanılabilecek duruma getirilmelidir. Ağıl yakınlarındaki ekilecek hasıl tarlalarının hazırlanmasına başlanır. İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelik toksemesi gibi hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmeli ve koyunlara çiçek ve septisemi aşıları uygulanmalıdır. Pazarlama durumuna göre ise kadro fazlası kasaplık niteliğindeki koyunların satışı yapılır.

Piliçler en çok Eylül ayında yumurta verirler. Bu ayda yumurta miktarı, kabuğun şekli ve hayvanların gelişme durumları dikkatle izleniyor. Sürüdeki stres hallerinde, içme sularına geniş tesirli antibiyotikler ve vitaminli ilaçlar katılıyor. Periyodik pullorum (yumurta ile nesilden nesile intikal eden ishal edici hastalık) taraması yapılıyor. Büyüme ve yumurta kayıtları tutuluyor.

Eylül ayında Arıcılık tarımına gelince bal hasadının tam anlamıyla başladığı ay olarak değerlendirebiliriz. Çerçevenin tümünün veya en az 2/3’ünün sıralandığı zaman, bal hasat edilmelidir. Sırlanmış, olgunlaşmamış ballar hasat edilirse, erken kristalize olur veya ekşimeler görülebilir. Sağlam çerçevelerdeki ballar süzülerek, boş petekler yeniden kovanlara verilir. Verilen bu boş petekler işçi arılar tarafından onarılarak, bal bulunabilirse, yeniden doldurulabilir. Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir. Kovanlarda bakım işleri devam eder. Soğuk bölgelerde kovan ağızları daralttırılır. Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilir. Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadele edilir.

Ülke genelinde av yasağının kalkmasıyla birlikte denizlerde ve iç sularda başlayan balık üretimi için yoğun bir çalışma dönemi başlamıştır. Bu süreçte balık yetiştiricilerinin avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri devam eder. Erzincan’da özellikle iç sularda suyun kirlenmesine neden olan herhangi bir bağıntı var ise bunlar denetlenir. Gerekirse ilgili kuruluşlara şikayet edilerek tedbirlerin alınması sağlanır. Çünkü kış mevsimi hatta ilkbahar mevsiminin ilk aylarına kadar uzanan süreçte balık tüketimi, üretimi ve toplayıcılığı artar. Aynı zamanda balık üretim tesislerinde gerekli denetimlere devam edilir. Balık yetiştiricileri aynı zamanda bu sezonda motor gücü kontrollerini yaptırarak yeni sezona hazırlıklarını tamamlamaya devam eder.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.