Güneşin altın yumurtası olarak da adlandırılan kayısı üreticisinin yüzünü güldürüyor. Erzincan’da hasadı başlayan kayısılar ağaçlarını yerlere değdiriyor. Bol ekonomik geliri olan kayısının tüm zorluklarına kadar yetiştiriciliğini üreticiler bu yılki rekolteden oldukça memnun.
Güneşin altın yumurtası olarak da adlandırılan kayısı üreticisinin yüzünü güldürüyor. Erzincan’da hasadı başlayan kayısılar ağaçlarını yerlere değdiriyor. Bol ekonomik geliri olan kayısının tüm zorluklarına kadar yetiştiriciliğini üreticiler bu yılki rekolteden oldukça memnun. Bu yıl sağanak yağmur nedeniyle üreticiler ciddi bir kalite kaybı endişesi yaşıyordu. Ancak dallarında olgunlaşıp şerbetlenen kayısıların kalitesindeki yükseklik bütün endişeleri ortadan kaldırıyor. Erzincan’da meyve bahçelerinde üretilen kayısılar bu yıl birçok yaprak zararlılarıyla mücadele etse de rengiyle, hoş kokusuyla gözleri dolduruyor.
Erzincan’da kayısı yetiştiriciliği son 10 yılda büyük bir avantaja dönüştü. Özellikle Erzincan’da meyve suyu işletmelerindeki artış kayısı meyvesine olan talepte de artışa neden oldu. Kış mevsiminde tüketilmek üzere kurutularak da saklanabilen kuru kayısının 2023 yılı güncel fiyatları en az 35 TL en fazla 165 TL aralığında. Pazarlarda ise kayısının kilosu 15-20 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Kayısı, dünyada değişik iklim koşullarında yetişen çok sayıda tür ve çeşide sahip derin, iyi geçirgen, iyi havalanan ve besin maddelerince zengin; kumlu, tınlı, humuslu topraklarda 8-10 metreye kadar boylanabilir bir meyve türüdür. Başta sindirim sorunları olmak üzere pek çok faydası bulunan kayısı en popüler atıştırmalıklar arasında.
En çok kurutulmuş olarak tüketilen kayısının faydaları ise şöyle; Kanın pıhtılaşmasını sağlamaya destek verir. Kasları besler. Tansiyon kontrolünü sağlar. Cilt parlaklığı verir. Solunum yollarını rahatlatır. Kan seviyelerini iyileştirir. Göz sağlığını korur. Kalp ritmini düzenler.