SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA NİSAN AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

09 Nisan 2022 - 10:26

/ 967 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA NİSAN AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Ağaçların çiçek açmaya başladığı Nisan ayında mevsimin en güzel zamanları yaşanıyor. Erzincan’da havaların ısınmasıyla beraber Nisan ayının tüm güzellikleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Doğanın canlanmasıyla beraber tarım sektöründe hareketlilik başlıyor.

Ağaçların çiçek açmaya başladığı Nisan ayında mevsimin en güzel zamanları yaşanıyor. Erzincan’da havaların ısınmasıyla beraber Nisan ayının tüm güzellikleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Doğanın canlanmasıyla beraber tarım sektöründe hareketlilik başlıyor. Şubat ve Mart ayında başlayan Örtü Altı Yetiştiriciliği çalışmaları Nisan ayında da devam ederken şeker pancarı, buğday gibi ürünlerin ekinleri ekiliyor. Yeni ekin ekmeye başlayan üreticiler ise tarla düzenlemesi ve toprak hazırlığına başlıyor.

Birçok meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin yetişmeye uygun olduğu verimli tarım arazilerine sahip Erzincan’da tahıl ve sebze ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, fasulye, patates, domates, havuz ve lahana ekimleri yaygın olarak yapılıyor. Erzincan’da en çok yetiştirilen meyve ağaçları ise üzüm, dut, ceviz, zerdali, elma ve armut olarak biliniyor.

Ancak yılların verdiği tecrübe ile hava ikliminin anlık değişkenlik göstermesi ile yeni ekilen fidelerin kuvvetli fırtına, dolu yağışı veya don durumuna maruz kalmaması için ekin ekiminin meteorolojik hava durumları raporlarına göre ve hava durumunun değerlendirilerek yapılması tavsiye ediliyor.

Nisan ayı Tarım Takvimi Erzincan’da şu şekilde uygulanıyor;

Tarla Ziraatı;  

1) Yazlık ekimler için toprak işlemesi ile birlikte gübre uygulaması da yapılır. Bazı otlu nadaslar tırmık, kultivatör, disk harrow ve kazayağı ile yüzeyden işlenir. Bazı baklagil tarlaları yeşil gübre amacıyla sürülür.

2) Uygun bölgelerde her türlü tarla bitkilerinin ekimi ve fidelerin dikimi yapılır.

3) Yabancı otlarla kaplanmış veya sulama ile kaymak bağlamış tarlalarda çapa, hububatta yabancı ot mücadelesi, bazı bitkilerde seyreltme ve tekleme yapılır. Ekimi yeni yapılan bitkilerde sulama yapılır.

4) Bitkilerde görülebilecek her türlü hastalığa karşı mücadele yapılır ve gerekli tedbirler alınır. Ekilecek bazı bitkilerde tohumun ilaçlanması faydalıdır.

Meyvecilik;

1) Meyve bahçelerinde toprak işlenmesi devam eder ve işleme ile birlikte gübre uygulaması da yapılır.

2) Fidanların sökülmesi, katlanması ve dikilmeleri bölgelerine göre devam eder. Bazı ılık bölgelerde dikim son bulur.

3) Her türlü bakım yanında sulama ve çapalama devam eder. Kalem aşısı bazı bölgelerde devam eder. Genel olarak bu ay sonunda budama işi tamamlanır.

4) Bahçelerde görülen ve görülebilecek hastalıklarla zararlılara karşı mücadele yapılır. Ancak çiçek devresinde mücadele durdurulur.

Sebzecilik

1) Bazı bölgelerde seralarda turfanda sebzecilik işleri devam eder. Sebzeler hasat edilir.

2) Sıcak yastıklarda yetiştirilen fidelerin bakım sulama ve söküm işleri devam eder.

3) Sebze tarla hazırlığı ay boyunca devam eder. Gerekli gübreler verilir. Bahçeler tava ve masuralara ayrılır.

4) Çeşitli sebze fideleri sıcak yastıklardan tarlaya aktarılır. Ayrıca yazlık sebze tohumları tarlaya ekilir.

5) Sebze tohum ve fidelerine ekimden sonra can suyu verilmelidir. Bazı bölgelerde sebzelerde çapalama başlar. Bazı sebzeler hereklere alınır.

6) Sebzelerde görülebilecek her türlü hastalık ve zararlılara karşı önlemler alınmalıdır.

7) Bazı turfanda sebzeler hasat edilir. Ambalajlanarak pazara sevk edilir.

Bağcılık

1) Bağlarda İlkbahar krizması yapılır. Asmaların boğazları açılır. Gerekli gübreleme işleri yapılır.

2) Bazı bölgelerde asma çubuğu dikimi bu ay boyunca da devam eder.

3) Bağlarda budama sıkı bir şekilde devam eder. Bazı ılık bölgelerde uç alma işlemi uygulanır. Omcalar hereklere alınır. Bazı bölgelerde aşılama devam eder.

4) Hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama önemle yürütür.

Tarım sektörüyle birlikte hayvancılık sektöründe de hareketlilik Nisan ayı içerisinde başlıyor. Otlakların yeşermesiyle birlikte hayvanların ahırlardan çıkarılıp arazilerde otlatılması için yapılan günlük rutinler başladı. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, tavukçuluk ve arıcılık sektörünün merkezlerinden biri olan Erzincan’da verilen hibe destekleri ile birçok yatırımcının yüzü gülüyor. Özellikle bu dönemde potansiyel yatırımcılara ve ilave yatırım yapmak isteyen yatırımcılara önemli avantajlar elde etmesini sağlayacak olan hayvancılık sektöründe, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık açısından çeşitli yatırım modelleri ele alınıyor. Bu nedenle 2022 yılında hayvan sayısında ve süt üretiminde artış bekleniyor.

Bu çerçevede Erzincan’da Nisan ayı itibarıyla hayvancılık sektöründeki bazı uygulamalar şu şekilde devam ediyor;

Küçükbaş-Büyükbaş Hayvancılık

1) Ahırlarda gerekli bakım işleri, temizlik ve dezenfeksiyon devam eder.

2) Bazı bölgelerde hayvanlar merada yeteri kadar yem budamadıklarından ahır beslemesi devam eder. Ay sonuna doğru ılık bölgelerde bakım yapılır.

3) Doğumlar bu ayda devam edeceğinden, gerekli tedbirler alınmalı, hazırlıklı olunmalıdır.

4) Mera ıslahları yapılır. Meralarda otlatma münavebeli olmalıdır. Bazı bölgelerde yeni mera tesislerine başlanır.

5) Hayvan hastalıkları ve zararlılarına karşı koruyucu aşılar ve önleyici ilaçlar kullanılır.

Tavukçuluk

1) Kümeslerde çeşitli bakım işleri, temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.

2) Kuluçka faaliyetleri ay boyunca devam eder.

3) Çeşitli yemler üzerinden beslenme yapmakla tavuklarda verim artar, sağlıklı olurlar.

4) Özellikle civcivlerin beslenmesine önem verilmelidir.

5) Tavuk hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu aşılar ve önleyici ilaçlar kullanılır.

Arıcılık

1) Arı kovanları sağlıklı olmalı ve bazı kovanlarda çerçeve değiştirilmelidir.

2) Arıların temizliği ve bakım işleri devam eder. Ana arısı olmayan kovanlara ana arı verilir. Zayıf kovanlarda beslenmeyi takviye bakımından şerbet verilir.

3) Çeşitli arı hastalık ve zararlılarına karşı ilaçlama yapılır, tedbir alınır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.