Tarım sektöründe önemli bir ivme kazanan Erzincan tarımının en kıymetli sebzelerinden biri olan domates dolgun, lezzetli ve parlak görünümüyle sofralarımızın her çeşit lezzetlerinde yerini almaya devam ediyor.
Tarım sektöründe önemli bir ivme kazanan Erzincan tarımının en kıymetli sebzelerinden biri olan domates dolgun, lezzetli ve parlak görünümüyle sofralarımızın her çeşit lezzetlerinde yerini almaya devam ediyor. Konservelik ve salçalık olarak değerlendirilen yerel domatesler üreticinin yüzünü güldürürken kendini ev hanımlarının da hamaratlı ellerine bırakıyor. Bu sezon Erzincan’da en çok verim alınan sebze ve hatta meyve çeşitleri arasında yer alan domatese ilgi artarken salçalık domates için şimdiden pazarlar indirimli fiyat yarışına girmiş durumda. Domatesin kilosunun 3 TL’ye kadar düştüğü Erzincan’da organik ürün tutkunları pazarlarda Pazar sepetini doldurma yarışında.
Hem salçalık domates hem de ev yapımı domates salçasına ilginin en yoğun olduğu Eylül ayında domates üreticileri için en karlı ürün haline gelmeye başlıyor. Ev yapımı organik salçanın domatesten salçaya dönüş serüvenini anlatan Erzincanlı üreticiler şu ifadelere yer veriyor; “Domatesler hasat edildikten sonra kasalarla toplanan domatesler saplarından ayrılarak yıkanır. Ardından doğranarak kaplara ayrılır. Ateş yeri hazırlandıktan sonra büyük tencerelerde kaynamaya bırakılır. Erzincan’da en çok tercih edilen yöntem olarak kaynatma yöntemi kullanılıyor. Güneşte kurutularak da yapılır ama sıcaklık derecesi kuzeye doğru gittikçe düştüğü için daha pratik bir yöntem olarak kabul ediliyor. Eski usul domates salçası kaynatıldıktan sonra süzgeçlerde el yordamıyla ezilerek süzdürülür ancak şimdiki teknolojik aletler sayesinde daha hızlı bir şekilde blenderlarla ezme işlemi yapılabiliyor. Tekrar kaynatılan domates salçasına bir miktar tuz eklenerek suyunu çekene kadar karıştırılır. Salça haline gelen domates püresi katı bir hal aldığından ocaktan indirilir ve kurutmaya bırakılır. Kavanozlarda saklamak isteyenler için ise salçalar henüz ocaktayken sıcak sıcak kavanozlara doldurularak saklanır. Afiyet olsun.”