
Erzincan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), 2025 yılı faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Kent genelinde ihtiyaç sahiplerine bir yılda toplam 291 milyon 337 bin 267 TL destek sağlandığı açıklandı.
Erzincan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), 2025 yılı faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Kent genelinde ihtiyaç sahiplerine bir yılda toplam 291 milyon 337 bin 267 TL destek sağlandığı açıklandı. Erzincan SYDV’nin 2025 yılı faaliyet raporu, düzenlenen kahvaltı programında basın mensuplarına açıklandı. Programa Vakıf Müdürü Remzi SARIGÖL’ün yanı sıra Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki DEMİRBAŞ, cemiyet yönetimi ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Toplantıda konuşan Remzi SARIGÖL, sosyal devlet anlayışının temel hedefinin gelir dağılımındaki adaletsizlikleri azaltmak ve ihtiyaç sahiplerini korumak olduğunu vurguladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun 3294 sayılı Kanun kapsamında 1986 yılında kurulduğunu hatırlatan SARIGÖL, fon gelirlerinin bütçe ödenekleri, vergi payları, trafik cezaları, RTÜK reklam gelirleri, bağışlar ve çeşitli aktarımlardan oluştuğunu ifade etti.
Kararlar Mütevelli Heyeti Onayıyla Alınıyor
Vakıf çalışmalarının karar organının Mütevelli Heyeti olduğunu belirten SARIGÖL, heyetin Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU başkanlığında belediye başkanı, defterdar, il müdürleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve hayırsever vatandaşlardan oluştuğunu söyledi.
Tüm yardım kararlarının heyet onayıyla alındığını vurgulayan SARIGÖL, başvuruların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden otomatik sorgulamalarla değerlendirildiğini, sosyal inceleme görevlilerinin hane ziyaretleriyle rapor hazırladığını ve yardımların haftalık toplantılarda karara bağlandığını kaydetti.
Muhtaçlık Sınırı 2026’da 9 Bin 358 TL Vakıfa, Erzincan merkezde ikamet eden ve kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların başvurabildiğini açıklayan SARIGÖL,
2025 yılı muhtaçlık sınırının 7.368 TL,
2026 yılı muhtaçlık sınırının ise 9.358,50 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
Merkezi Yardımlarda 245 Milyon TL
2025 yılı içerisinde merkezi yardımlar kapsamında 245 milyon 342 bin 204 TL, vakıf öz kaynaklarından ise 45 milyon 994 bin 964 TL destek sağlandı. Böylece toplam yardım tutarı 291 milyon 337 bin 267 TL oldu.
Merkezi yardımlar kapsamında:
2.150 kişiye engelli aylığı
1.565 kişiye yaşlı aylığı
3.617 kişiye şartlı eğitim yardımı
8.080 haneye elektrik tüketim desteği
3.652 haneye doğalgaz desteği
2.799 haneye kömür yardımı başta olmak üzere çok sayıda sosyal destek sağlandı.
Vakıf bütçesinden ise kira, gıda, eğitim materyali, sağlık, ulaşım, ev yapım ve onarım yardımları gibi birçok kalemde destek verildi.
Günlük 600 Kişiye Sıcak Yemek
Aşevi Projesi kapsamında Kızılay iş birliğiyle günlük 600 kişiye sıcak yemek ulaştırıldığı açıklandı. Projenin 2025 yılı bütçesi 9 milyon 451 bin TL olarak gerçekleşti.
Aile Destek Merkezleri (ADEM) projesiyle Yunus Emre, Çukurkuyu ve Akyazı mahallelerinde kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik eğitim faaliyetleri yürütüldü. Projenin toplam bütçesi 9 milyon 451 bin TL oldu.
Yaşlı Evde Bakım (Vefa) Projesi kapsamında 280 haneye hizmet verildi, 16 temizlik personeli görev aldı. Projenin bütçesi 7 milyon 236 bin TL olarak açıklandı.
Evsiz Konaklama Projesi ile evsiz vatandaşların kamu misafirhaneleri, pansiyon ve otellerde barındırıldığı, proje bütçesinin 6 milyon 480 bin TL olduğu bildirildi.
Değer Erzincan ve “Ekmeğini Paylaş” Projeleri
“Değer Erzincan” Projesi kapsamında Akyazı Mahallesi’nde karate, kickboks ve futbol branşlarında spor kulübü kurulduğu ve yaklaşık 100 öğrencinin eğitim aldığı belirtildi.
“Ekmeğini Paylaş” Projesi çerçevesinde ise:
Günlük 650 ihtiyaç sahibi aileye ekmek bağışı yapıldığı
500 üniversite öğrencisinin indirimli ekmek alabildiği,
4 mahallede bin aileye indirimli ekmek sağlandığı,
Bin 500 öğrenciye her gün ücretsiz simit ve poğaça dağıtıldığı açıklandı. Bağış sistemi Rota Erzincan uygulaması üzerinden yürütülüyor.
“Şeffaf ve Adil Bir Sistem”
Programın sonunda konuşan Vakıf Müdürü Remzi SARIGÖL, Erzincan’da sosyal yardımların şeffaf, adil ve sistemli bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak destek veren kurumlara ve hayırseverlere teşekkür etti.

