Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri DSİ tarafından ‘Suyun Gücü Milletle Buluşuyor’ projesiyle çiftçinin yüzü gülüyor. Erzincan’da DSİ aracılığıyla kanallarla damla yöntemiyle tarlalara aktarılan su sayesinde seracılık, bahçecilik ve ürün yetiştiriciliği büyük bir hızla gelişiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri DSİ tarafından ‘Suyun Gücü Milletle Buluşuyor’ projesiyle çiftçinin yüzü gülüyor. Erzincan’da DSİ aracılığıyla kanallarla damla yöntemiyle tarlalara aktarılan su sayesinde seracılık, bahçecilik ve ürün yetiştiriciliği büyük bir hızla gelişiyor.
Modern sulama tekniklerinin geliştirildiği Erzincan’da kapalı sistem basınçlı borulu (Damla Yöntemi) sulama ile sulama esnasında yaşanan iletim kayıpları minimum seviyeye indiriliyor ve aynı zamanda su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltiliyor. Yağmurlama sulamalarında %35’lik damla sulamalarda ise %65’lik oranla su tasarrufu sağlanıyor. Bölgede olduğu gibi Erzincan’da da faaliyetlerine devam etmekte olan DSİ son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyor. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet etmekte bir taraftan da yaşam standardını yükseltiyor.
DSİ tarafından projelendirilen sulama faaliyetleri ile milli ekonomiye de katkı sunmak amaçlanıyor. Çalışmalar kararlılıkla devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ ortaklığıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Erzincan’ın Tercan ilçesinde vatandaşlar yeni kurulan sulama sistemiyle ekinlerinden aldıkları verimden dolayı memnuniyetlerini dile getiriyor. Tercan’da seracılık yapan Zafer Sirkecioğlu projelerden gördüğü verimi dile getirerek hem elde ettiği ürünlerden fayda sağladığını hem de Tercan’a katkıda bulunmak amacıyla projelerden faydalandığını dile getiriyor. Sirkecioğlu; “Bu sera işini Tercan’ımıza katkıda bulunmak amacıyla 3 tane sera aldım. Domates, salata, biber onlarla uğraşıyorum. Babamda yüksek Ziraat Mühendisi olmasının sebebiyle ondan da ekimde nasıl yetişir, toprak analizi onların hepsini yaparak 20 senedir bu işle uğraşıyorum. Suyumuzu damlama çekmişim buraya. Suyumuzu da kanaldan alıyoruz. DSİ’nin kanalından. Memnunuz, bu seracılığı Tercan’a yani çok oldu tanıtalı. Bir aileyi, eğer iyi bakılırsa, fevkalade geçindirir. Tercan’ın aşağı yukarı üçte birini, dörtte birini temin ediyorum salatadan. 4 ton salata, 20 ton domates, kavun, karpuz, biber. Meyve bahçemizde var; elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, vişne, ayva, hepsini yetiştiriyoruz. Bu yardımlarından dolayı ilk önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Bakanımız Pakdemirli’ye ve bizlere bu imkânı sağlayan Devlet Su İşleri’ne çok teşekkür ediyoruz. Onların katkılarından dolayı.” İfadelerine yer verdi.
Tercan’ın Küçükağa köyünden Onur Irmak ise şu ifadelere yer veriyor; “Bugün itibarıyla ekinimizi biçtik, buğdayımızı. Sapımızı balya yapmaktayız. Zamanında dedemizden atamızdan görerek hep el gücü ile yapıldığını gördük. Şu an makineleşme, modern makineleşme ile birlikte daha kolay imkânlar itibarıyla çalışıyoruz. Balyalama yapıyoruz. Devlet Su İşleri Barajı’ndan sulamayı alıp çiftçilik yapıyoruz. Bize hizmet veren Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Orman Bakanımıza, onunla birlikte Devlet Su İşleri çalışanlarına teşekkür ediyoruz.”