SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA YONCA HASADI BAŞLADI

Son Güncelleme :

12 Haziran 2023 - 15:12

/ 460 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA YONCA HASADI BAŞLADI
reklam

Mevsimin en fazla yağış ve nem oranının yükseldiği Erzincan’da doğa adeta yeşil bir doğa harikasına dönüşmüşken çiftçilerin ekinleri de hızla büyümeye başladı. Özellikle yonca ekimi yapılan arazilerde yonca hasadı bu yıl erken başladı. Her yıl Haziran ve Temmuz aylarında yapılan yonca hasadı bitkinin büyüme kabiliyetlerine göre 2-3 defa tekrarlanabiliyor.

Mevsimin en fazla yağış ve nem oranının yükseldiği Erzincan’da doğa adeta yeşil bir doğa harikasına dönüşmüşken çiftçilerin ekinleri de hızla büyümeye başladı. Özellikle yonca ekimi yapılan arazilerde yonca hasadı bu yıl erken başladı. Her yıl Haziran ve Temmuz aylarında yapılan yonca hasadı bitkinin büyüme kabiliyetlerine göre 2-3 defa bazen de daha fazla tekrarlanabiliyor. Ekiminden 35 veya 45 gün sonra hasadı yapılan yoncadan elde edilecek kuru ot ürünü dekara 5-7 ton arasında değişkenlik gösterebiliyor. Genelde biçim makineleri aracılığıyla biçilen yoncalar az anız yüksekliği bırakılarak biçiliyor. Yonca tacı zedelenmeden biçim yapıldığı için birkaç defa daha hasadı yapılabiliyor.

Yonca hasadı yapılırken biçme makineleri biçtiği yoncaları sıraya koyarak diziyor ve son olarak tarlada bırakıp kurumaları sağlanıyor. Ancak Erzincan’da bu yıl mevsimin yağışlı ve nemli geçmesi tarlaya bırakılan yoncaların küflenmesi ve üretim kalitesinin düşmesine neden olabiliyor. Küflenme de yoncayı yiyen hayvanın ölümüne kadar yol açabiliyor. Normalde yonca kurutma işlemleri sırasında yağmur alsa dahi küflenme oranı az olur. Bu nedenle çiftçilerin hasat ettiği yoncalarını balya şeklinde toplamaları ve sıcak havalarda tersyüz ederek kurumaya bırakmaları gerekir. Balyanın üst tarafının tamamen kurumasını beklemek sonra da alt kısımlarının kurumasını sağlamak gerekiyor. Bu işlemler sırasında tırmık vb. aletler kullanılarak çevrilmesi de protein kaynağı yonca yapraklarının ziyan olmadan kurumalarını sağlayacaktır.

Yonca dünyanın en önemli yem bitkisidir. Her arazide yetişebilme özelliği ile adaptasyonu yüksek bir bitkidir. At, koyun, keçi, tavuk ve süt ineklerinin beslenmesinde kullanılır. Ayrıca saman, silajlık yem, yeşil gübre olarak kullanılabilir. Yonca aynı zamanda A, B, D, E, K vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı insanlar tarafından da tüketilebiliyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları gibi bir çok tıbbi özelliği sahip olduğu biliniyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.