SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’IN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI; KEMALİYE

Son Güncelleme :

28 Mart 2024 - 10:00

/ 188 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’IN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI; KEMALİYE
reklam

Erzincan’da bahar mevsimini ilk yaşayan İlçelerimizden biri olan Kemaliye bahar mevsimiyle birlikte 2024 yılına hazırlanıyor. Erzincan’ın dünyaya ve cennete açılan kapısı Kemaliye adım adım tarihi, geleneksel mimari dokusu, ahşap evleri, yeşil doğası ve eşsiz manzarasıyla 2024 yılında muhteşem gezi noktalarından bir tanesi. ‘Kemaliye’de nereleri gezebilirim?’ doğa ve Erzincan tutkunları Rota Erzincan Uygulaması üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor.

Erzincan’da bahar mevsimini ilk yaşayan İlçelerimizden biri olan Kemaliye bahar mevsimiyle birlikte 2024 yılına hazırlanıyor. Erzincan’ın dünyaya ve cennete açılan kapısı Kemaliye adım adım tarihi, geleneksel mimari dokusu, ahşap evleri, yeşil doğası ve eşsiz manzarasıyla 2024 yılında muhteşem gezi noktalarından bir tanesi. ‘Kemaliye’de nereleri gezebilirim?’ doğa ve Erzincan tutkunları Rota Erzincan Uygulaması üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Adını Mustafa Kemal Atatürk’ten alan, eski adı Eğin olan Kemaliye, Çin Seddinden sonra dünyanın ikinci büyüklükte duvar metrekaresine sahip olduğu tahmin edilen, coğrafi bölge olarak Doğu Anadolu sınırları içinde yer alsa da sahip olduğu kent kimliği, mimari çözümleri, insan yapısı ve doğasıyla bölge içine sığmayan yalçın kayaların arasına, Karasu Nehri kenarına konumlanmış; saklı, gizemli, çok enteresan bir kent.

Kent merkezi rakımı 900 olan Kemaliye, yalçın dağların arasında kendine özel mikro kliması sayesinde çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir. Kemaliye’de 160’ı endemik olmak üzere 15 yeni tür ile 200 yıldır nesli tükendiği düşünülen 2 tür bulundu. Çevrede yetişmeyen birçok meyvenin bulunduğu Kemaliye’de en başta, coğrafi işaret almış çekirdeksiz dut ön plana çıkmaktadır. İklimsel geçiş noktası olduğundan eşsiz yaylalarından doğan çok değerli ve çeşitli su kaynaklarına sahiptir. Kentin hemen yanı başında bulunan Karanlık Kanyon ve içinden geçen 150 yıllık Taşyolu ve tünelleri ülkemizin ender doğal değerleri arasında doğal sit alanı ilan edilmiştir.

“Türküleri o kadar meşhur ki, coğrafyayı soyutlayıp Eğinlileri Kuzey Kutbuna yerleştirin; Eğinliler bu türkülerle orayı da Eğin kadar güzel yapabilir” yorumu, “Anadolu’nun en değerli şairleri Eğinli kadınlardır” dediğimiz bu coğrafyayı ve insan yapısını çok güzel ifade eder. Orta Asya’dan taşıdığımız 11 heceli tuyuğ dizeleri Kemaliye’nin en değerli somut olmayan kültürel miras değerlerindendir.

Kenti, dağları, kaldırımları, yolları, bahçeleri, evleri, su kaynaklarını gezdiğinizde bunu hissetmeniz kesin. Artık dünyanın bir kenti Kemaliye. Asırlar boyu İpek Yolu sayesinde gelip geçenlerin, bu kenti hissedenlerin, genetik duygusal zekâ sahiplerinin vazgeçemeyip yerleşme şansı bulduğu; kendi medeniyetini, sanatını, yaratıcılığını sunduğu; beraber yaşamın sonucunda kenti Eğin kültürü merkezli rüya vadi haline getirdiği; vahşi coğrafyayı saygı ve asaletle dize getirdiği masal kenti Kemaliye, günümüzde gezginlerin uğrak yeri. Sanat eseri kapıları ve kapı tokmakları gelecek güzel günlere açılıyor. Genetik şifrelerimiz şairlerde, sanatçılarda ruh buluyor.

Kemaliye Karanlık Kanyon

“Doğayı yerleşimde anahtar unsur olarak kullanan kent Anadolu şehirciliğine ve mimari dokusuna tanıklık eden kültürel ve doğal peyzaja sahiptir. Karasu Vadisinin topografik yapısına göre şekillenen yerleşim dokusu ve sokaklar, Fırat Nehrine yönelen yapı kütleleri, taş ve yerli ahşap olmayan, su taşıtlarıyla çok uzaklardan taşınarak getirilmesi, evlerin mekânsal organizasyonları, dünyanın en büyük kanyonlarından biri olan ve jeolojik oluşumunu uzun yıllarda tamamlayan Karanlık Kanyon istisnai ve jeolojik değer olarak, bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra içinden geçen uzun yıllar oyularak inşa edilmiş Taşyol, yaratıcı insan dehasına müstesna bir örnek.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.