En sevilen hamur işlerinin, sütünün, kaymağının, tereyağının bol olduğu Erzincan’da yemek kültürüne has lezzetlere sahip çıkılması bekleniyor.
En sevilen hamur işlerinin, sütünün, kaymağının, tereyağının bol olduğu Erzincan’da yemek kültürüne has lezzetlere sahip çıkılması bekleniyor. Yöresel lezzetlerin bir harikası olan ‘Erzincan Lokumu’da bu lezzetlerden bir tanesi. Geleneksel ve tarihsel beslenme düzeninin kendine özgün ahestesiyle şekil almış çeşit çeşit yemekler, tatlılar, şerbetler derken Erzincan’ın lokumundan bahsetmek pek yerinde olsa gerek.
Konum itibarıyla tarihi İpek Yolunun üzerinde kalan Erzincan Mutfağında tarihsel dokunun mutfak kültürüne yansıdığı görülmektedir. Tarihte kalabalık grup ve toplulukları ağırlamasıyla hem misafire ikram kültürünün gelişmesi hem de bu kültürün düzenli bir etkinlik haline gelmesi geleneksel beslenme bir etkisi yarattı. Özellikle buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar bu beslenme zincirinin temel gıda ürünleri haline geldi. Kışlık besinlerini hazırlarken envaı çeşitte lezzetin hazırlanması da zengin bir menü seçeneğini meydana getirdi. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilen yiyecekler haline geldi. Sebze ve meyvelerin kurutularak değerlendirildiği yöre mutfağında farklı tatlar kendine özgün bir zenginlik oluşturmaktadır. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleri arasındadır. Ayrıca su böreği, ketesi ve tatlıları ile hamur işlerine bir ayrı ehemmiyet gösterilmiştir.
Sıra gelelim ‘Erzincan Lokumu’na. Belki Erzincan’ın lokma kültüründen gelen bu nimeti anlatmak için bayağı bir gezip dolaştık ama bu lezzeti paylaşmanın zorluğu kadar anlatmanın da zorluğu bir başka. Tereyağı, un ve şekerin muhteşem buluşması haline gelen Erzincan Lokumu modern Erzincan’ın kadifemsi lezzetlerinden biri.
Peki, çok meraklandık tarifine geçelim;
Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 su bardağı sıvıyağ, 2 adet yumurta, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 3 su bardağı un ve üzeri için pudra şekeri.
Yumuşak tereyağının içine yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve yoğurdu ekleyip karıştırın.
Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın, vanilyayı ekleyin, 1 paket karbonatı bir tabağa koyup üzerine 3-4 damla limon suyu damlatıp köpürtün ve karışıma ilave edip hamuru karıştırmaya devam edin.
Yumuşak kıvamlı bir hamur olduktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamuru her tarafı eşit olacak şekilde yayın üzerini spatula yardımı ile düzeltin.
Önceden ısınmış 180°fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Kürdan testi yaptıktan sonra fırından çıkartın üzerine bolca pudra şekeri serpiştirip isteğiniz şekilde dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.