SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCANLI HALK OZANI ALİ EKBER ÇİÇEK KİMDİR?

Son Güncelleme :

24 Ağustos 2024 - 13:28

/ 317 views kez okundu.
reklam
ERZİNCANLI HALK OZANI ALİ EKBER ÇİÇEK KİMDİR?
reklam

Erzincanlı ünlü halk ozanı Ali Ekber Çiçek’in vefatının üzerinden 18 yıl geçti. Sanat yaşamı boyunca, “Haydar Haydar”, “Derdim Çoktur Hangisine Yanayım” ve “Yolumuz Gurbete Düştü” gibi 400’den fazla türküyü derleyen Çiçek, halk müziğini geniş kitlelere ulaştırarak, unutulmazlar arasına girdi.

Erzincanlı ünlü halk ozanı Ali Ekber Çiçek’in vefatının üzerinden 18 yıl geçti. Sanat yaşamı boyunca, “Haydar Haydar”, “Derdim Çoktur Hangisine Yanayım” ve “Yolumuz Gurbete Düştü” gibi 400’den fazla türküyü derleyen Çiçek, halk müziğini geniş kitlelere ulaştırarak, unutulmazlar arasına girdi. 26 Nisan 2006 tarihinde hayata veda eden ünlü halk ozanını bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Halk Ozanı Ali Ekber Çiçek, Erzincan’ın Ulular Mahallesinde 1935 yılında dünyaya geldi. Babasını 1939 Erzincan Depremi’nde kaybeden sanatçı, çok küçük yaşlarda rençberlik yapmaya başladı. Küçük yaşlarda dedesinin bağlamasıyla çalmayı öğrenen Çiçek, ilkokuldan sonra maddi imkânsızlıklar nedeniyle eğitim hayatına devam edemedi. Askerliğini yaptıktan sonra sınavı kazanan Çiçek, 1961’de İstanbul Radyosuna ses ve bağlama sanatçısı olarak girdi. Usta sanatçı, Muzaffer Sarısözen döneminde Devlet Ankara Radyosuna ve Yurttan Sesler Korosu’na girdi. Sanat yaşamı boyunca 400’den fazla türküyü derleyip Türk Halk Müziği’ne kazandıran Çiçek, halk müziğini geniş kitlelere ulaştırarak unutulmazlar arasına girdi.

Ali Ekber Çiçek, bugün dillerden düşmeyen, pek çok sanatçının repertuvarına almak istediği “Haydar Haydar”, “Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim”, “Derdim Çoktur Hangisine Yanayım” ve “Yolumuz Gurbete Düştü” gibi çok sayıda türküyü derledi. Çiçek’in hayatını konu alan “Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakın” adlı belgesel 2003’te yapıldı. Çiçek, belgeselde “Türküyle siyaset yapılmaz” diyerek, müziği siyaset aracı haline getirenleri eleştirdi. Bir röportajında, Türk Halk Müziği’nin bugününü değerlendirirken geçmişte üretilen eserlere saygı gösterilmediğinden yakınan usta sanatçı, şöyle konuşmuştu; “Türk Halk Müziği tekrar popüler oldu. Ancak ben bu gelişmeyi hazırcılığa bağlıyorum. Şimdi şöhret olmuş kişiler, benim 40-50 yıl önce yazdığım parçalardaki ezgilerin üzerine güfte yapıp söylüyorlar. Bir de bu okuduğum parçalarda leyleği kuşa çevirerek okuyorlar. Ben nasıl çalıp okuyorsam gençlerin de öyle okuması gerekiyor. Parçalarımdaki yorum zaten içinde vardır. Ben gençlere çok değerli bir miras bıraktım.”

Devlet arşivlerinde 54 kaseti bulunan Ozan Çiçek, Devlet radyo ve televizyonundan emekli olduktan sonra birçok ülkede konser verdi ve üniversitelerdeki konferanslarla bu toprakların sanatını dünyaya anlatmaya çalıştı. Çiçek, 71 yaşındayken 26 Nisan 2006’da şeker hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Usta sanatçı, vasiyeti üzerine Edremit’e bağlı Tahtakuşlar’a defnedildi.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.