Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesinin alt proje faaliyeti olan Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması olan ETKİYAP Projesi kapsamında Erzincan’da İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Veteriner Ekipleri tarafından tüm ilçelerde ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesinin alt proje faaliyeti olan Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması olan ETKİYAP Projesi kapsamında Erzincan’da İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Veteriner Ekipleri tarafından tüm ilçelerde ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor. İlçelerde hayvan yetiştiricilerinin talepleri doğrultusunda tecrübeli Veteriner Sağlık Teknisyenleri tarafından suni tohumlama yöntemi başarılı sonuçlar veriyor. Ekipler aynı zamanda hayvanın gebelik sürecini takip ederek Gebelikte Erken Teşhis için Ultrasonla Gebelik hizmeti, Tırnak bakımı, Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti çalışmalarını da beraberinde yürütüyor. Ayrıca küpeleme programları kapsamında hayvanlara küpe takılarak kayıt altına alınıyor. “Üreten için çalışıyor ve şehrimizin her bir noktasında saat fark etmeksizin hizmet veriyoruz.” diyen ekipler hizmetlerin hız kesmeden devam edeceğini belirtiyor.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalar sonunda buzağıların doğmasıyla yetiştiriciler tarafından olumlu sonuçlar elde edilmesi Erzincan’da hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir aşamayı ifade ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen ETKİYAP projesi ile sığırlarda suni tohumlama uygulamalarının az olduğu illerin ilçe ve köylerinde, yüksek verimli etçi ve kombine boğa sperması kullanımıyla suni tohumlamanın yaygınlaştırılması ile sığırlarda hayvan ıslahı çalışmalarının yaygınlaştırılması, birim hayvandan elde edilen verimlerin ve gelirlerin artırılması, hayvancılığın sürdürülebilir bir iş kolu haline getirilmesi, çiftçi gelirinin arttırılması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, köylerden büyükşehirlere olan iç göçün önlenmesi amaçlanıyor. Bu amaçlar doğrultusunda elde edilecek kazanımların yanı sıra doğal aşım ile bulaşmanın sık görüldüğü Brucellosis, Tuberculosis, Trichomoniasis, Leptospriosis vb. bulaşıcı hastalıkların önüne geçilerek sürü sağlığının korunması ve yanı sıra kayıtlı yetiştiricilik ve ıslah çalışmalarından yararlanma oranlarında artış hedefleniyor.