Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım ve Orman Bakanlığının %75 Hibe desteği verdiği erkenci dermason tip orjinal yüksek verimli kuru fasulye tohumluğu dağıtımının yapılacağını duyurdu.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım ve Orman Bakanlığının %75 Hibe desteği verdiği erkenci dermason tip orjinal yüksek verimli kuru fasulye tohumluğu dağıtımının yapılacağını duyurdu. Çiftçilerin kg başına ödeyeceği fiyat 4,5 TL olurken, almak isteyen üreticilerin Erzincan Tarım Kredi Kooperatifine başvurmaları gerektiği bildirildi.
Tarımsal alışveriş ürünlerinin en çok üretilen ve satışı yapılan gıda ürünleri arasında yerini alan Dermason Kuru Fasulye her mevsimde yetişebilen bir bitki olma özelliğini taşıyor. Fasulye hemen her yerde yetiştirilse de killi, kumlu ve nemli topraklarda yetiştirilmesi tavsiye ediliyor. Ilık yerlerde çok iyi yetişebilen fasulyenin soğuk yörelerde dikim mevsimi Şubat olarak biliniyor. Aynı toprakta ekildiğinde senede iki defa ürün alınabilen bir bitki olan fasulye bütün dünyada sebze ürünleri kategorisinde yer alıyor.
Fasulye, tırmanıcı ve bir yıllık bir bitkidir. Yaprakları üçlüdür. Çiçekleri ve meyvesi bezelyeninki gibidir. Fasulye, sırık fasulyesi ve bodur fasulye olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır. Sırık fasulyesinin çalı, boncuk, barbunya; bodur fasulyesinin ise, yer fasulyesi ve ferasetsiz fasulye gibi çeşitleri vardır. Bu çeşitler kısaca açıklanırsa:
Çalı fasulyesi; tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve lezzetlidir. Boncuk fasulyesi; tohumu bej renginde, yuvarlak veya oval kılçıksızdır. Barbunya fasulyesi; daha çok kuru olarak yenir. Tohumları kırmızı beneklidir. Ferasetsiz fasulye; yalnız yeşili makbuldür, kılçıksızdır. Kuru fasulye olarak yenen çeşitleri barbunya, şeker fasulyesi, Selanik fasulyesi, börülcedir. Soya fasulyesi; Çin ve Japonya’da geniş tarımı yapılan, besin değeri bakımından yüksek olan bir bitkidir. Soya fasulyesi protein ve yağ bakımından zengindir. B-E vitaminleri vardır. Kavrulmuş taneleri kahve lezzetindedir.
Dermason Fasulye olarak tabir edilen fasulye ise tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan, delik açıklığı 8 mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren fasulye türü olarak tanımlanıyor. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinde popüler sebzeler arasında yerini alıyor.
Erzincan fasulyesi ise toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, çabuk pişmesi, ince kabuklu ve lezzetli olmasından dolayı vatandaşların en çok tercih ettiği fasulye türü olarak kabul ediliyor.