- Ulusal, 33. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sona erdi yoğun katlımın olduğu etkinlik boyunca izleyiciler türküler deyişler semah gösterileri ile mest oldular.
- Ulusal, 33. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sona erdi yoğun katlımın olduğu etkinlik boyunca izleyiciler türküler deyişler semah gösterileri ile mest oldular. Halk ozanlarının ve sanatçıların yer aldığı programda 29. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Yazar Kamil Ateşoğulları’na verildi. İlk olarak söz alan Hacıbektaş Belediyesi Başkanı Arif Yoldaş Altıok; “Hünkâr, öğretisinin merkezine insanı koymuştur. İnsanları bir araya getirmenin yolunun sevgiden geçtiğini vurgulamıştır. Hacı Bektaş Veli’ye göre insan bir sevgi varlığıdır. “Dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir” demiştir. Düşüncesinde herkes birdir. Kadın, erkek tüm insanlar eşittir. En büyük ibadetin topluma hizmet etmek olduğunu söylemiştir. Anadolu kadın erenlerinden Kadıncık Ana’yı da unutmamalıyız. Hacı Bektaş’a evinin kapılarını açan Kadıncık Ana olmuştur. Hünkârın öğretisinde en önemli yerde olmuştur.” İfadelerine yer verdi.
Ardından konuşan Yazar Kamil Ateşoğulları “Bugün güneşin sofrasındayız, dostların arasındayız. Bu programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu ödül emeğe duyulan saygının bir sonucudur. Barış ödülü olması ayrıca anlamlıdır. İnancımızın temelinde rıza, sevgi ve hoşgörü vardır. İnsanı merkeze koyar. Alevilik ülkemizin yadsınamaz bir gerçekliğidir. Demokratik, laik bir anayasa yapılmalıdır. Buna Alevilerin büyük katkısı olacaktır. Son süreçte hem saldırılar hem ziyaretler arttı. İktidarın içinde çatışan gruplar var. Alevilerin üzerinden ellerinizi çekin. Eşit yurttaşlık hakkımızı verin.” İfadelerine yer verdi.
15 Ağustos Pazartesi günü başlayan programda Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtına saat 13.00’de çelenk sunma ile başladı Saat 15.00’de Hacıbektaş Belediye Toplantı Salonunda Alevi-Bektaşi Kurum Başkanları Değerlendirme Toplantısı yapıldı
16 Ağustos Salı günü ilk program; Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonda düzenlendi Laik Eğitim konulu panel saat 14.00 te Katılımcılar, Kadem ÖZBAY Eğitim-İş Genel Başkanı, Doç. Dr. Ahmet YILDIZ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi) tarafından verildi. Hacı Bektaş Veli Müzesi 2.Avlusunda 15.00.’de Ankara Karikatürcüler Derneği tarafından 2021 UNESCO Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 750. Yıl Dönümü Konulu Karikatür Sergisi ve saat 15.30’da Hacıbektaş Kültür Merkezi Fuaye Salonunda Yağlı Boya Atatürk Resim Sergisi düzenlendi. Saat 15.00’de Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonda Hünkâr isimli tiyatro gösteriminin ardından, yine aynı yerde Erdal ERZİNCAN, Mercan ERZİNCAN, Yılmaz ÇELİK, Deniz TÜRKAN ve Gülseven MEDAR’ın katılımcısı olduğu bir müzikal söyleşi yapıldı. 17 Ağustos Çarşamba Cumhuriyet Meydanı’ndaki konser 19.30’da başladı. Konserde Anadolu Bilim Kültür ve Cem Vakfı Ümraniye Cem Evi Semah Ekibi, Cihan ÇELİK, Rıza ASLANDOĞAN, Erdal BEYAZGÜL, Yusuf GÜL, Hüseyin ARSLAN, Erdem PANCARCI, Erkan AKALIN, Tolga SAĞ, Belkıs AKKALE ve Arif SAĞ sahne aldı. 18 Ağustos Perşembe saat 14.00’de Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonunda Ozanlar Geçidi yapıldı. Ozanlar Geçidinin katılımcıları ise şöyle;
Ozan Gazi ÖZDEMİR, Meliha ENGİN, Güzelşah Mevlüt ÇAĞLAYAN, Mehmet KUNDAK, Kulcan İlyas ŞİMŞEK, Kamber NAR, Kenan ŞAHBUDAK Hüsnü İYİDOĞAN, Mehmet Ali ERÖKSÜZ, Ümit ÖZDİLEKLİ, Aşık YORGUNİ ve Halil DAYLAK.
Yine Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonunda saat 16.00’da Turhan Alıcı’nın sunumuyla türkü ve slaytlarla Şeyh Bedrettin Destanı (Nazım Hikmet) sahnede oldu. 18 Ağustos Cumhuriyet Meydanındaki konser saat 19.30’da başladı. Konserde Pir Sultan Abdal 93’lüler Semah Ekibi, Şahin AYDIN, Umut GÜLER, Yusuf DUMLUPINAR, Muharrem TEMİZ, Cengiz ÖZKAN, Zeynep KARABABA, Ender BALKIR, Devrim SEYREK ve İlkay AKKAYA sahne aldı.