Türkiye’de 3-9 Eylül tarihleri Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Ülkenin en ücra köylerine kadar ulaşan Sağlık personelleriyle vatandaşlara sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının Halk Sağlığı Haftası kutlu olsun.
Türkiye’de 3-9 Eylül tarihleri Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Ülkenin en ücra köylerine kadar ulaşan Sağlık personelleriyle vatandaşlara sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının Halk Sağlığı Haftası kutlu olsun.
Halk Sağlığı Haftasında halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amaçlanıyor. Aile Sağlığı, Toplum Sağlığı, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde hizmet çalışmaları sürerken Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde ise sağlık personelleri farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel ekiple çözüm odaklı çalışmalarını sürdürüyor.
Aile Sağlığı merkezlerinde hizmet veren ekipler Aile Hekimliği, bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan Koruyucu Sağlık Hizmetleri çalışmalarını çeşitli sağlık programları ile yakından ve itinayla sürdürüyor.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve İllerin Halk Sağlığı Müdürlükleri 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izlem yapmanın yanı sıra herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlıyor.
Ruh sağlığı hizmetleri kapsamında çocuk izlem merkezleri, toplum ruh sağlığı merkezleri, psikososyal destek uygulayıcı programı eğitimleri, otizm spektrum bozukluğu tarama ve takip programı, intiharı önleme farkındalık çalışmaları, 0-6 yaş çocuğun psikososyal gelişimini destekleme (çpgd) programı, toplumsal travmalar ve afette psikososyal destek programı, birinci basamakta ruh sağlığı hizmetlerini güçlendirme eğitimi (rsgüç), kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele programı davranışsal bağımlılıklar eylem planı çalışmaları ve davranışsal bağımlılıklarla mücadele programları sürdürülüyor.
Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde (TSM) diyetisyenler tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık hizmeti de veriliyor. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam ediyor. Kantin Genelgesi güncellenerek kolalı içecekler ve cipslerden sonra çikolata ve şekerlerde yasaklanıyor. Tuz kullanımının azaltılması çalışmaları ve çocuklara yönelik gıda reklamları için düzenlemeleri yapılıyor.
Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı kapsamında astım ve KOAH önleme, kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol, böbrek hastalıkları önleme ve kontrol, kas ve iskelet hastalıkları önleme ve kontrol programları, kaza ve yaralanmanın önlenmesi ve kontrol hizmetleri veriliyor. Zoonotik ve vektörel hastalıklar kapsamında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kontrolü, şark çıbanı kontrolü ve vektörel hastalıklar kontrolü çalışmaları yapılıyor.
Çalışan sağlığı kapsamında İş yerlerindeki mesleki riskler sonucu gelişen meslek hastalıklarının kronik hastalık yükündeki payını azaltmak amacıyla, işyeri hekimlerine ve iş yeri hemşirelerine yönelik eğitimler düzenleniyor. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek için İl Halk Sağlığı Genel Müdürlükleri çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin dört bir yanında halk sağlığına sıcak bir dost sesi olmak amacıyla ALO 184 SABİM hattı ile vatandaşlara danışmanlık hizmeti veriyor. Sağlık ile ilgili tüm hizmetlere ilişkin öneri ve talepler ilgili telefon numaraları ile İletişim merkezlerinde değerlendiriliyor. 182 MHRS, 191 Uyuşturucu ile Mücadele ve Destek Hattı, 171 Sigara Bırakma, 122 AFAD, 114 Zehir Danışma Merkezi, 113 Beyaz Kod (şiddet olayları gerçekleştiğinde kurum yöneticilerinin ilgili bildirimi yaptığı hat), 112 Acil Ambulans Hizmeti.