SON DAKİKA
hava
Google News

HER DERDE DEVA “DUT PEKMEZİ”

Son Güncelleme :

09 Temmuz 2020 - 13:44

/ 1.281 views kez okundu.
reklam
HER DERDE DEVA “DUT PEKMEZİ”
reklam

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Erzincan’ın köylerinde uzun emekler sonucu hazırlanan organik pekmezin faydaları ise saymakla bitmiyor.

          Erzincan’ın köylerinde duttan pekmez yapımı başladı. Pekmez özellikle temmuz ve ağustos aylarında yapılırken Odun ateşi ile büyük kazanlarda doğal kaynak suyu ile kaynatılan dut, kaynama ısısına gelince şırası alınır.

Güneş gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlaşması beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Az kaynatılarak  besin değerini yitirmeden güneşte olgunlaşması beklenir.

Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır ve açık yayvan kaplarda yapılır, düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır.

Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar. Organik pekmezin birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu biliniyor.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.