Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Erzincan’ın köylerinde uzun emekler sonucu hazırlanan organik pekmezin faydaları ise saymakla bitmiyor.
Erzincan’ın köylerinde duttan pekmez yapımı başladı. Pekmez özellikle temmuz ve ağustos aylarında yapılırken Odun ateşi ile büyük kazanlarda doğal kaynak suyu ile kaynatılan dut, kaynama ısısına gelince şırası alınır.
Güneş gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlaşması beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Az kaynatılarak besin değerini yitirmeden güneşte olgunlaşması beklenir.
Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır ve açık yayvan kaplarda yapılır, düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır.
Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar. Organik pekmezin birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu biliniyor.
Haber: Haber Merkezi