SON DAKİKA
hava
Google News

Her yaş grubundan öğrencinin yaşadığı bir problem olan sınav kaygısı aşılamayacak bir problem değil

Son Güncelleme :

16 Aralık 2019 - 9:51

/ 745 views kez okundu.
reklam
Her yaş grubundan öğrencinin yaşadığı bir problem olan sınav kaygısı aşılamayacak bir problem değil
reklam

Her yaş grubunda öğrencinin yaşadığı bir problem olan sınav kaygısı   aşılmayacak bir problem değildir.

Kaygı, hayatımızın pek çok alanında var olan ılımlı düzeyde olduğunda günlük hayatımızı olumlu etkileyen bir durumdur. Sınavlar üzerinden bu durumu ele alacak olursak ılımlı düzeydeki sınav kaygısı akademik performansı olumlu düzeyde etkilerken, yüksek kaygı düzeyi ise olumsuz etkilemektedir.

Hemen her öğrencinin yaşadığı Sınav Kaygısının Belirtileri şunlardır; Kalp atışlarında hızlanma, Hızlı nefes alıp verme, Terleme ve veya titreme, Dilin damağın kuruması, Baş ağrısı Yorgunluk belirtileri, Gerginlik belirtileri, Gerginlik sinirlilik hali, Yeme alışkanlıklarında değişime telaş, şaşkınlık, dikkat bozuklukluları, Huzursuz uyku, kâbus görme,  endişe, mutsuzluk, Huzursuzluk Öfke, Kızgınlık, Korku, Hayal kırıklığı, Ümitsizlik, Mahcubiyet, Kötü kötü çalışma alışkanlıkları, Görev ve sorumlukları erteleme, Zamanı iyi kullanma, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu, Beklenti düzeyi (Aile, öğretmen arkadaş, kendisi)ve Olumsuz düşüncelerdir.

Sınav Kaygısı ile Baş Etmenin Yolları nelerdir?
Peki sınav kaygısı ile nasıl baş edebiliriz? Öncelikle sınava vaktinde ve yeterince tekrar yaparak hazırlanmak, bir çalışma programı hazırlamak ve buna uymak kaygıyla baş etmede ilk önemli adım olacaktır. Çalışmayı son günlere son dakikalara bırakmak kafa karıştıracaktır. Sınav öncesindeki gece mutlaka iyice uyunmalı. Sınav eğer gün içinde ise öncesinde mutlaka dinlenmek için zaman ayrılmalıdır. Unutmamalıdır ki; ne kadar iyi dinlenirseniz o kadar iyi dikkatinizi toplayabilirsiniz. Sınavdan önce alkol ya da ilaç kullanmamaya özen gösterin. Gerçekçi ve akılcı olmayan düşüncelerden uzak durun. Geçmişte başarısız geçen sınavlar yerine başarılı geçen sınavları düşünmeye çalışıp, kendi performasınızı asla küçümsemeyin. Oturup vücudunuzu dinleyip, yanlış yorumlarda bulunmaktan mümkün olduğunca kaçının. Örneğin “ellerim titriyor, kalbim hızlı atıyor, çok heycanlanıyorum” gibi kendinizi panik haline sokacak düşünceler ve davranışlara yer vermeyin. Gevşeme egzersizlerinden de çok fazla fayda göreceksiniz. Sınavdan önce omuzlarınızı gevşetin, doğru nefes alıp vermeye özen gösterin. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vererek tüm organlarınıza oksijen girmesine ve rahatlamaya izin verin. 7-8 kez bu tekniği uygulamak kaygınızı oldukça azaltacaktır.

Haber: Sebahattin KAPLAN

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.