SON DAKİKA
hava
Google News

İBN-İ SİNA HAFTASI KUTLANIYOR

Son Güncelleme :

17 Ağustos 2022 - 13:45

/ 381 views kez okundu.
reklam
İBN-İ SİNA HAFTASI KUTLANIYOR
reklam

15-21 Ağustos tarihleri arasında İslam dünyasının önemli âlimlerinden olan İbn-i Sina Haftası kutlanıyor

15-21 Ağustos tarihleri arasında İslam dünyasının önemli âlimlerinden olan İbn-i Sina Haftası kutlanıyor. Haftanın önemine ilişkin Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin;

‘’ Eşsiz bir hekim ve filozof olan İbn-i Sina’nın “el-Kanun fi’t-Tıbb” adlı eseri, çağın diğer tıp kitaplarında görülmeyen bir kapsama sahiptir. Eser, birçok dile tercüme edilmiş ve tüm dünyada tıp bilimini derinden etkilemiştir.’’ İfadelerine yer erdi.

İbn-i Sina İslam dünyasının en önemli bilim adamlarından birisidir. Miladi takvime göre 980 yılında doğmuş 1037 yılında vefat etmiştir. Yaşadığı dönemde tüm dünyayı etkisine almış ve yıllarca Avrupa’da eserleri ders kitabı olarak okutulan ünlü bir tıp bilgini aynı zamanda düşünürdür. Ülkemizde 1983 yılından bu yana doğum gününü de içine alacak şekilde “İbn-i Sina Haftası” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Avrupa’da ‘Avicenna’ olarak ta bilinen büyük bilgin ve hekimlerden olan İbn-i Sina’nın doğum günü her yıl Ağustos’un 3. haftası ‘’İbn-i Sina Haftası’’ olarak kutlanıyor. İbni Sina yaşadığı döneme damgasını vurmuş ve tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Bu alanda birçok eser kaleme almıştır; bunlar arasında özellikle kalp-damar sistemi ile ilgili olanlar dikkat çekmektedir. Ancak, İbn Sînâ dendiğinde, onun adıyla özdeşleşmiş ve Batı ülkelerinde 16. yüzyılın, Doğu ülkelerinde ise 19. yüzyılın başlarına kadar okunmuş ve kullanılmış olan el-Kânûn fî’t-Tıb (Tıp Kanunu) adlı eseri akla gelir. Beş kitaptan oluşan bu ansiklopedik eserin birinci kitabı; anatomi ve koruyucu hekimlik, ikinci kitabı; basit ilaçlar, üçüncü kitabı; patoloji, dördüncü kitabı; ilaçlarla ve cerrahi yöntemlerle tedavi ve beşinci kitabı ise çeşitli ilaç terkipleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedir.

Yaklaşık 276 kitabı bulunan İbn-i Sina’nın bazı diğer eserleri ise şöyle;

Hikmet-i Meşrikkiye, Kitab-ül Şifa, El-Hutub, Kitabün Necat, Ed-Dustur-ut-Tıbbi, El İşaret Vet-Tenbihat, En-Nebat vel-Hayevan, Hikmet-i Aruzi, Lasan-ül Arab, Esbabu Hudus-il Huruf

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.