Araştırmalar, insan kaynaklı depremlerin arttığını, depremlerin nedeninin ise madencilik ve HES’ler olduğunu ortaya koydu. AnaGold Madencilik bulunduğu bölge, riskli bir fay hattı üzerinde olması da yöre halkı için tehlike barındırıyor.
Erzincan’ın İliç ilçesinde madencilik alanında faaliyet gösterin AnaGold Madencilik, Sabırlı Köyünde ki çalışmaları da bu fay hattı üzerindedir. ÇED raporlarına göre Çöpler alanında ki Munzur kireçtaşı, güneydoğu – kuzeybatı doğrultulu iki ana fay tarafından sınırlanmıştır. Sabırlı deresi bu fay hattı boyunca akmaktadır. Bir çok fay hattı olan bölge depremsel olarak da aktif bölgedir. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Erzincan havzasında yer almaktadır. AnaGold Madencilik çalışmalarını bu bölgede yaparken olası bir deprem anında ise madencilik tarafından kullanılan kimyasallar deprem etkisiyle geniş bir alana yayılıp korkunç felaketlere yol açabilir.
Dünyada bu konuda en geniş kapsamlı araştırmaları yapan İnsan Kaynaklı Deprem Veritabanı’nın (HiQuake) 4 Ekim tarihli raporuna göre, son 150 yılda yaklaşık 730 farklı bölgede insan kaynaklı depremler meydana geldi. Bu bölgelerde yaşanan depremlerin birçoğunun büyüklüğü 3 ila 4 arasında değişiyor. Araştırmacılar, insan faaliyetleri nedeniyle bazı bölgelerde meydana gelen depremlerin artış gösterdiğini belirtiyor. Son 10 yılda 108 bölgede tespit edilen insan kaynaklı depremlerin en şiddetlisi ise 5,8 büyüklüğünde. İnsan kaynaklı depremlerin en önemli nedenlerinin başında madencilik faaliyetleri ve barajlar geliyor. Bu depremlerin yüzde 37’si madencilik çalışmaları nedeniyle, yüzde 23’ü ise barajlarda sıkışan suyun oluşturduğu basınçtan kaynaklanıyor.
Haber: Haber Merkezi