Karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım eden kırmızı turp, yüksek lif oranı ile dikkat çekmektedir.
Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara siyah turpun etkisi çok büyüktür.
Alabaş olarak bilinen beyaz turpun ağrı giderici etkisi vardır; beyaz turp özellikle romatizma kaynaklı ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Kış mevsiminde sofralarda ya da atıştırmalıklar arasında mutlaka olması gereken turp, tok tutucu özelliğiyle diyetlerde olmazsa olmazlardandır.
Guatrın en büyük nedenlerinden biri iyot eksikliğidir. Turp, iyot açısından zengin olduğu için tiroit hastalıklarından korur.
Kırmızı turp sülfürlü bileşikler açısından zengin olması sebebiyle, karaciğer ve safra dostudur. Kansere karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir.
Kırmızı turp, kırmızı kan hücrelerinin gördüğü zararı kontrol etme özelliğiyle bilinir ve kana verilen oksijeni artırır.
C vitamini hem soğuk algınlığından korur hem de kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlar.
Doyurucu bir besin olan turp canı bir şeyler atıştırmak isteyenler için çiğneme duygusunu tatmin eder bu sebeple de diyetlerde bir numaralı yardımcıdır. Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir.
Turp tüketimi, sarılık oluşumuna engel olmaktadır. Ayrıca sarılık gibi bir sağlık sorununuz varsa, kana giden oksijen miktarını arttırır ve sarılık sonucunda oluşabilecek kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesini de ortadan kaldırır.
Haber: Haber Merkezi