SON DAKİKA
hava
Google News

JAPON SAMURAY ARILARI DOĞAYA SALINDI

Son Güncelleme :

12 Haziran 2024 - 11:26

/ 177 views kez okundu.
reklam
JAPON SAMURAY ARILARI DOĞAYA SALINDI
reklam

Son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesinde fındıkta zararlı olan, 100’den fazla bitkide konukçu olarak yaşayabilen, istilacı zararlı Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadele kapsamında, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından gönderilen Japon samuray arısı (Trissolcus japonicus), Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Sağlığı Bölümü Teknik Personeli tarafından Erzincan merkez ve köylerinde konukçusu olduğu alanlarda doğaya salındı.

Son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesinde fındıkta zararlı olan, 100’den fazla bitkide konukçu olarak yaşayabilen, istilacı zararlı Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadele kapsamında, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından gönderilen Japon samuray arısı (Trissolcus japonicus), Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Sağlığı Bölümü Teknik Personeli tarafından Erzincan merkez ve köylerinde konukçusu olduğu alanlarda doğaya salındı. Fındık yetiştiriciliğinin yapıldığı iklim kuşağında ve özellikle bölgemizde başta olmak üzere zirai ürünlere ciddi zarar veren uzak doğu orijinli istilacı tür Kahverengi Kokarca zararlısı, Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Batum’a sınır komşusu olan Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde görüldü. Kahverengi Kokarca zararlısının, fındık dâhil olmak üzere diğer kabuklu yemişler, sebzeler, orman emvali ve süs bitkileri dâhil olmak üzere yaklaşık 300 bitkide önemli zararlara sebep olduğu bilinmektedir. Zararlının dişisi bir dönemde 280-300 adet yumurta bırakma kapasitesinde olup, çok hızlı çoğalmakta ve mücadelesini daha da zorlaştırmaktadır. Fındığa meyve oluşumunun başladığı dönemden hasada kadar zarar verebilmektedir. Boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olmaktadır, randımanı ve verimi oldukça düşürmektedir.

Bu nedenle bir mücadele yöntemi olarak benimsenen biyolojik mücadele çerçevesinde ise zararlının yumurta parazitoiti samuray arısı ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlandı. Bunun için ilk etapta KTAE’nde (Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) biyolojik mücadele laboratuvarı kurularak samuray arısı çoğaltılmaya başlandı. Samuray arısı adlı parazitoit kokarcanın yumurtalarına zarar vererek populasyonunun artış hızını azaltan etkide bulunacak. Üreticilerin zarar görmemesi ya da en az zararla atlatması için kışlaklardaki kahverengi kokarcaları yok etmeleri yetkililerce açıklanan mücadele yöntemlerine uymaları önem arz ediyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.