Erzincan’ın meşhur Kemah Tuzu Coğrafi İşaret belgesiyle tescillendi. Kemah İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışmalar sonucunda coğrafi işaret başvurusu yapılan “Kemah Doğal Kaynak Tuzu” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak tescillendi. Böylelikle Erzincan’ın tescilli ürün sayısı 7’ye yükseldi.
Erzincan’ın meşhur Kemah Tuzu Coğrafi İşaret belgesiyle tescillendi. Kemah İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışmalar sonucunda coğrafi işaret başvurusu yapılan “Kemah Doğal Kaynak Tuzu” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak tescillendi. Böylelikle Erzincan’ın tescilli ürün sayısı 7’ye yükseldi.
Erzincan Valisi Mehmet Makas, Kemah ilçesinde doğal yöntemlerle çıkarılan ve kendine özgü tadı, berrak rengi ve sertliğiyle tercih edilen Kemah tuzunu tescil ettiren Kemah ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Erzincan Kesme Kadayıfı ve Kemaliye Dutu’ndan sonra Kemah Doğal Kaynak Tuzu ile Erzincan’da coğrafi işaret alan ürün sayısının 7’ye yükseldiğini bildirdi.
Kemah Tuzu, Erzincan’ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde Osmanlılar döneminde açılan tuz ocaklarından üretiliyor. 100 metrelik tünellerden gelen tuzlu su sayıları 150’yi bulan göletlerde 3 – 6 ay arası bekletilerek açık havuz sistemiyle kurutuluyor. Güneş ışınlarının yardımı ile su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler tarafından toplanarak paketlenmek üzere depolanıyor. Kaya tuzu özelliğine sahip olan Kemah Tuzunun yıllık üretimi ise yaklaşık 5 bin ton civarında. Kemah Tuzu hiçbir ağır metal kirliliği içermeyen özelliğiyle dünyada hiçbir kategoriye sokulamıyor. 3 – 6 ay arasında üretilebilen Kemah tuzu açık havuz sistemiyle üretiliyor. Erzincan tulum peynirine ve yerel birçok yiyeceğe lezzet veren Kemah tuzu salamura ürünlerde daha çok tercih ediliyor. Tuz başta Kemah olmak üzere Erzincan ve Doğu Anadolu’nun birçok ilinde büyük ilgi görüyor.