SON DAKİKA
hava
Google News

Kemaliye’nin Asırlık Lezzeti: Coğrafi İşaretli Lök Tatlısı

Son Güncelleme :

25 Aralık 2025 - 12:07

/ 60 views kez okundu.
reklam
Kemaliye’nin Asırlık Lezzeti: Coğrafi İşaretli Lök Tatlısı
reklam

Kemaliye’nin (Eğin) asırlık mutfak kültürünün en özgün örneklerinden biri olan Kemaliye Lök Tatlısı, kurutulmuş dut ve ceviz içinin geleneksel yöntemlerle bir araya getirilmesiyle üretilen, katkısız ve besleyici bir lezzet olarak öne çıkıyor.

Kemaliye’nin (Eğin) asırlık mutfak kültürünün en özgün örneklerinden biri olan Kemaliye Lök Tatlısı, kurutulmuş dut ve ceviz içinin geleneksel yöntemlerle bir araya getirilmesiyle üretilen, katkısız ve besleyici bir lezzet olarak öne çıkıyor. Osmanlı dönemine uzanan köklü geçmişiyle “padişah tatlısı” olarak anılan Lök tatlısı, yüzyıllardır lökhanelerde ya da evlerde taş dibeklerde hazırlanarak günümüze kadar ulaşıyor. Bu geleneksel üretim süreci, tatlının sadece lezzetini değil, aynı zamanda kültürel kimliğini de korumasını sağlıyor.

Coğrafi işaret tesciline sahip olan Kemaliye Lök Tatlısı, Kemaliye’nin gastronomi mirasının önemli bir parçası olmayı sürdürürken, bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtan özgün değerler arasında yer alıyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.