Kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bu yıl bölgede erken görüldü. Sivas’ta kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı konulan hasta sayısı yaklaşık 100’e ulaştı. Neredeyse koronavirüs salgınını unutturan artış uzmanları da şaşırtırken, kenenin öldürücülük özelliğinin Kovid-19’a göre üç kat daha fazla olduğu vurgulandı.
Kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bu yıl bölgede erken görüldü. Sivas’ta geçtiğimiz yıl kene ısırması sonucu hastaneye başvuran 120 hastaya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı konulurken yaklaşık 10 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bu yıl erken görülmeye başlayan KKKA vakalarında 5 kat artış görüldü ve yaklaşık 100 vaka tespit edildi. Tedavi altına alınan 2 kişi ise hayatını kaybetti. Uzmanlar, kenenin öldürücülük özelliğinin Kovid-19’a göre üç kat daha fazla olduğunu vurguluyor.
Özellikle hayvancılıkla uğraşanların risk grubunda olduğuna dikkat çekilirken üç önemli risk grubu olan besiciler, süt sağan kişiler ve et ve deri işleriyle uğraşanların dikkatli olmaları istendi.
Özellikle kene popülasyonunun yoğun olduğu alanlar; Sivas, Çorum, Tokat, Yozgat, Erzincan, Gümüşhane, Giresun’un güneyi, Erzincan ve Erzurum illerinde yoğun olarak bulunmakta. Hayvancılıkla uğraşan insanların mutlaka hayvanlarına kenelerin azaltılması konusunda ilaçlamanın yapılması, ahırların mutlaka ilaçlanması ve hayvancılıkla uğraşan insanlar mutlaka akşam eve geldiklerinde kendilerine kene kontrolü yapmaları öneriliyor.
Haber: Haber Merkezi