Pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle zor günler yaşayan yerel-bölgesel radyolar, son elektrik zamları ile birlikte yayınlarını sürdüremez duruma geldi. Radyocuların feryadını Meclis’e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, iktidarı, TBMM’yi ve RTÜK’ü sorumluluğa davet etti.
Pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle zor günler yaşayan yerel-bölgesel radyolar, son elektrik zamları ile birlikte yayınlarını sürdüremez duruma geldi. Radyocuların feryadını Meclis’e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, iktidarı, TBMM’yi ve RTÜK’ü sorumluluğa davet etti. Milletvekili Kılınç TBMM’de yaptığı açıklamada; “Enerji zamları radyo yayıncılığını vurdu. Radyolarımız birer birer yayın hayatından çekilmektedir. Feryad eden radyo yayıncılarına acil destek için; TBMM’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İletişim Başkanlığı’na ve RTÜK’e düşen görevler var.” İfadelerine yer verdi.
Milletvekili Kılınç konuşmasına şöyle devam etti; “Pandemi koşullarında büyük zorluklar yaşayan radyolarımız, Anadolu’daki yerel ve bölgesel radyolarımız, büyükşehirdeki radyolarımız bugün gelen enerji, elektrik zamlarıyla yayın yapamaz duruma gelmiştir. İstanbul’da bir yerel radyonun enerji, elektrik giderleri İstanbul’daki kira artışlarıyla birlikte en az 50 bin Türk Lirası seviyesine yükselmiştir. Anadolu’da, Anadolu’nun bir ilinde ve ilçesinde en düşük güçle yayın yapan bir radyo vericisinin stüdyo giderleri bedeli en az 6-7 bin liraya kadar çıkmıştır. Ki bu Anadolu için aynı zamanda bir radyonun elde ettiği aylık gelirin neredeyse toplamına eşittir. Radyo Yayıncıları desteklenmelidir. Cumhurbaşkanlığını, Kültür ve Turizm Bakanlığını, Ulaştırma Bakanlığını, İletişim Başkanlığını, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığını göreve davet ediyorum. Durum acildir. Radyo yayıncıları acil desteğe ihtiyaç duymaktadır.
Radyo ve Televizyoncuların yıllardır dile getirdiği bir talep var. Öncelikli yayın, zorunlu yayın, kamu spotu ve resmi ilan spotlarının radyolarda ücretli olarak yayınlanması sorunun giderilmesinde önemli derecede hafifletecektir. Öncelikli yayın, zorunlu yayın ve kamu spotlarının ücretlendirilmesi ile ilgili kanun teklifi hazır. Buradan AKP ve MHP Milletvekillerine sesleniyorum. Radyo Televizyon Yayıncılarımızın sorunları ve talepleri ortada. Bu taleplerin TBMM’de ele alınmasıyla ilgili hiçbir engel yok. Yeterki yüzlerce radyo televizyon yayıncısının, binlerce radyo televizyon çalışanının sesine kulak verilmiş olsun.”