Kırmızı, mavi ya da mor renkte meyve ve sebzelere renklerini veren pigmentler olan antosiyaninler ve antosiyaninlerin kalp, beyin sağlığı ve kilo kontrolünde önemli etkenler içerdiği bilim uzmanlarınca sıkça belirtiliyor.
Dut, kiraz, böğürtlen, çilek, vişne, ahududu, siyah üzüm, yaban mersini… Kırmızı, mavi ya da mor renkte meyve ve sebzelere renklerini veren pigmentler olan antosiyaninler, antioksidan özellikleriyle kansere, enflamasyona, diyabete, yüksek kan basıncına karşı olumlu etkileriyle sağlık için son derece faydalı maddeler. Antosiyanin içeren gıdalar çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılıyor. Ayrıca bitkilerden elde edilen antosiyaninlerden, doğal boya ve gıda renklendirici olarak da yararlanılabiliyor. Antioksidan özelliğe sahip olan antosiyaninler flavonoid olarak isimlendirilen bileşik ailesinin üyesi.
Kırmızı ve mor meyveleri sık sık tüketmeli mümkünse kaliteli bir besin desteği şeklinde bu süper besinleri hayatımıza mutlaka sokmalıyız.
Kalp sağlığını korur
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin adlı madde içeriler. Bu antioksidan özellikteki madde hem kansere karşı savaşır hem de kalp sağlığına faydalıdır. Kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler), ve sebze tüketimi önem taşır.
Beyni destekler
Ortalama yaşları 70 olan 16 bin kadın üzerinde yapılan araştırmalar, haftada 2 porsiyon çilek veya 1 porsiyon yaban mersini tüketmenin beyni desteklediğini gösteriyor. İçeriklerinde bulunan antosiyaninler öğrenme ve hafızayı da etkiliyor.
Kilo kontrolünde rol alır
Lif ve su içerikleriyle kırmızı meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi sağlar ve diyet programlarında başarılı olmak için tatmin olmuşluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir. Kırmızı meyveleri mutfağınızda salata, tatlı, sos, içecek gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz.
Kanser hücreleriyle savaşır
Kanserden korunma stratejileri arasında kırmızı meyveler en başta yer alabilir. Yapılan çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan anti-oksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösterir Bu nedenle diyette tek bir besine bağlı kalmadan renkli ve çeşitli beslenme önemlidir.
Bazı kronik hastalıkları önleyebilir
Nöroloji Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketen bireylerin parkinson hastalığına yakalanma oranı yüzde 25 daha azdır. Aynı araştırmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kırmızı meyve tüketen erkeklerin, parkinson hastalığı riskinin yüzde 40 oranında azaldığı görülmüştür. Amerikan Klinik Derneği’ne göre, kırmızı meyvelerinde bulunan polifenoller, zarara uğramış hücreleri yenileyerek Alzheimer’dan koruyucu etki gösterir. İdrar yolu enfeksiyonunu önleyici etki gösterir. İdrar yolları enfeksiyonlarında kızılcık sıklıkla kullanılır. İçeriğinde bulunan proantosiyanidin adlı bileşenler, bakterilerin idrar yollarında tutunmasına engel olur.
Antioksidan Smoothie; 1 bardak süt, 20 gram yaban mersini, 40 gram böğürtlen, 40 gram ahududu. Bütün malzemeler blenderdan geçirilir, dilerseniz Hindistan cevizi ekleyebilir ve bol buzla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.