Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2003 yılından beri 28 Nisan’ı Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü olarak her sene farklı bir tema ile kutlamaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2003 yılından beri 28 Nisan’ı Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü olarak her sene farklı bir tema ile kutlamaktadır. 28 Nisan’daki İş Güvenliği ve Sağlığı için yıllık Dünya Günü, tüm dünyada iş kazalarının ve hastalıklarının önlenmesini teşvik etmektedir. Uluslararası dikkatin sorunun büyüklüğüne ve bir emniyet ve sağlık kültürünün teşvik edilmesinin ve oluşturulmasının, işle ilgili ölümler ve yaralanmaların sayısını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini amaçlayan bilinçlendirme kampanyasıdır.
28 Nisan, 1996 yılından bu yana sendikal hareket tarafından dünya çapında düzenlenen Ölü ve Yaralı İşçiler İçin Uluslararası Anma Günüdür. Amacı, bu tarihte dünya çapında seferberlikler ve bilinçlendirme kampanyaları düzenleyerek iş kazaları ve hastalıkları mağdurlarının hatıralarını onurlandırmaktır.
Bu sene hükümetleri, işveren ve çalışanları aynı zamanda tüm dünya nüfusunu etkilemiş olan Covid-19 salgını iş dünyası üzerinde büyük ve benzeri görülmemiş bir etki bırakmıştır. İş Sağlığı ve güvenlik sistemlerini güçlendirme stratejisi oluşturmak gelecekte salgının kriz boyutunu aşacak ders ve deneyimler geliştirmek acil eylem planı kapsamına alınmaktadır.
28 Nisan 2021 Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği gününde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından alınan bir kararla, meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla, bu yıl 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği günün temasını ”Krizleri öngörün, hazırlanın ve bunlara müdahale edin – Dayanıklı İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemlerine Yatırım Yapın” olarak belirledi.
Pandemi sürecinde iş bölgesinin etki alanında olan her bireyin hayata tutunabilmesini sağlamak, sağlığımızı korumak aynı zamanda toplumda çalışmaya devam etmek amacıyla işyerlerini sağlıklı ve güvenlikli hale getirmek önem kazandı. Pandemi, virüsün işyerlerinde bulaşma riskinden, virüsün yayılmasını azaltmaya yönelik tedbirler sonucunda ortaya çıkan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risklerine kadar iş dünyasının neredeyse her alanına dokundu. Örneğin, uzaktan/online çalışmaya güvenme gibi yeni çalışma düzenlemeleri biçimlerine geçiş, çalışanlar için birçok fırsat sunmuş, ancak aynı zamanda özellikle psikososyal riskler ve şiddet dahil olmak üzere potansiyel İSG riskleri oluşturmuştur.
2021 Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği gününde 2006 2006 İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesinin Teşvik Çerçevesinde (No. 187) belirtildiği gibi bir İSG sisteminin unsurlarından yararlanmaya odaklanmaktadır. Dünya günü raporunda, mevcut krizin iş sağlığı hizmetleri de dâhil olmak üzere bu İSG sistemlerini hem ulusal düzeyde hem de teşebbüs düzeyinde güçlendirmenin önemini nasıl gösterdiğini incelemektedir.
ILO’nun pandemi sonrası için çalışma yaşamına ilişkin öngörüleri; işsizlik ve kısmi istihdamda artış, iş sağlığı güvenliği şartlarında olumsuzlaşma, sosyal korumaya erişimin azalması, savunmasız grupların iş gücü piyasasında daha çok etkilenebilecek olmasıdır. Salgın süresince işte sağlık ve güvenliğin nasıl sağlanması gerektiğine, “Acil Durum Hazırlıkları”na ve yönetim sistemleriyle olan entegrasyonuna dikkat çekilmekte, salgın süresince risk yönetiminin nasıl yapılması gerektiğine yönelik tüm riskler ele alınmaktadır.
ILO, her yıl uluslararası arenada 28 Nisan Dünya İSG Günü için farklı bir temayı konu edinen bilinçlendirme kampanyası kapsamında özel bir rapor hazırlamakta ve uluslararası katılımlı bir etkinlik düzenlemektedir.
Türkiye’de Uluslararası Çalışma Örgütü eş başkanlığınca yürütülen G20 İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Ağı kapsamında liderliği yapılan “Pandemi ile Değişen Çalışma Hayatı ve İSG” temalı kampanya kapsamında ILO Merkez Ofis ve Türkiye Ofisi ile aktif işbirliği içinde G20 ülkelerinin İSG alanında yaşadıkları ortak problemlere, çözüm yollarına ve iyi uygulamalara ilişkin veri toplanması amacıyla bir anket hazırlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hazırlanan bu anket sonuçlarına ILO 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği günü için hazırladığı bir özel raporda yer verdiğini duyurdu.
ILO, 2021 Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü vesilesiyle düzenlediği çevrim içi etkinlik ile COVID-19 salgını gibi işyerlerini de etkileyen acil durumlara ve krizlere yanıt vermede iş sağlığı ve güvenliğine yatırım yapmanın önemi konusunda diyaloğu teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü etkinliğine bir video mesaj ile katılım sağlayacağı toplantıda, G20 İSG Uzmanları Ağı’nın Eş Başkanlığı adına Genel Müdürlükten Uluslararası İşbirlikleri Birim Sorumlusu Selçuk YAŞAR konuşmacı olarak yerini alacak.