Kemaliye Belediyesi vatandaşlarla bir araya gelerek ülkemizin birliği, dirliği, refahı, İlçenin ve milletin her türlü bela, musibet, doğal afet, kaza ve sıkıntılarının bertarafı ve kurak geçen bu günlerde Allah’ın rahmeti için Cuma Namazı sonrası Belediye önünde kurban kesilerek dualar edildi.
Kemaliye Belediyesi vatandaşlarla bir araya gelerek ülkemizin birliği, dirliği, refahı, İlçenin ve milletin her türlü bela, musibet, doğal afet, kaza ve sıkıntılarının bertarafı ve kurak geçen bu günlerde Allah’ın rahmeti için Cuma Namazı sonrası Belediye önünde kurban kesilerek dualar edildi. Kurak geçen yaz günlerinde vatandaşlar ellerini açarak kuraklığın sona ermesi, bolluk ve bereket için dualar etti. Her yıl bir gelenek haline gelen ritüelde Kemaliye Belediyesi tarafından Allah’ın kullarının birlikteliğini, paylaşımcılığını göstermek ve yağmur dileklerinin kabul olması için kurban kesildi.
Doğanın kuraklık olarak verdiği öfkeyi dindirmek için yapılan bu ritüeller toplumun kültür yapısını oluşturan inanç, gelenek ve göreneklerin şekillendiği bir ibadet haline geldi. Bu inancın uygulanış şekilleri ise Anadolu’da yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Tarihten günümüze bazı geleneklerde özellikle suya muhtaç olan topluluklarda şamanlarda kafatasını suya atma, göçebe kabilelerde at kafasını suya atma, bazı mitolojilerde eşek kafasını, köpek kafasını, koyun kafasını suya atma şeklinde ritüeller yapılırken bazı bölgelerde kurbağa ıslatma, birden fazla eşli kimselerin ayakkabılarını ıslatma, yeni evlileri suya atma, okunmuş taşı suya atma gibi ritüeller yapılıyor.
İslami inanca göre ise yağmur duası sünnet olarak kabul ediliyor. Hazreti Muhammed (S.A.V) ve onun Halifeleri birlikte yağmur duasına çıkmışlardır. İslamiyet’te yağmur duasına gitmeden önce, sadaka verilmeli, günahlardan tövbe edilmeli, dargınlar barışmalı, haksız olarak alınan şeyler sahiplerine geri verilmelidir. Yağmur duasına çıkarken oruçlu olmak, mütevazı ve muhtaç bir tavır takınmak daha uygun kabul edilir. Yağmurun gecikmesi sebebiyle eski elbiseler giyilir. Duadan önce sadakalar verilir, fakirlere yardım yapılır. Haksızlık yapılmışsa helâllik dilenilir, Müslümanlar için af istenilir. Kurban kesilmesinin bir nedeni de etin çiğ ve pişmiş olarak yere konularak kalıntı bırakılmasıdır. Topraktan gelip toprağa giden bu lokmalar gibi yağacak yağmurunda toprağa değip buhar olması miti günümüze kadar insanların zihinlerinde yer edinmiştir.