Erzincan’da nostaljik ve yöresel konsantre ürünleri meyve suyuna dönüştürülerek bir lezzet harikası haline getiriliyor. Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde sektöründe bir ilke imza atan firma kızılcık, kuşburnu, kayısı, şeftali vb. ürünlerin marmeladından yerel ağızla goravasından meyve suyu üretti.
Erzincan’da nostaljik ve yöresel konsantre ürünleri meyve suyuna dönüştürülerek bir lezzet harikası haline getiriliyor. Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde sektöründe bir ilke imza atan firma kızılcık, kuşburnu, kayısı, şeftali vb. ürünlerin marmeladından yerel ağızla goravasından meyve suyu üretti. Erzincan’da Şerbetçi İsmail olarak bilinen İsmail Yıldız ilk olarak babasından ilhamını aldığı meyve ürünlerini konsantre ederek pazarlıyordu. Ardından KOSGEB’den aldığı destekle projesini hazırlayarak onaylanmasının ev yapımı meyve goravalarını meyve suyuna dönüştürdü. Bir etiketli marka haline gelen meyve suları şimdi Erzincan’ın tüm çay ocakları, kıraathaneler, aktar ve marketlerinde bir Erzincan lezzeti olarak yerini alıyor.
Gorava yerel ağızla marmelat anlamına geliyor. Ekim aylarında ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen kuşburnu, kızılcık gibi doğal ürünlerinin kış ayları için çay veya meyve suyu olarak tüketilmek üzere hazırlanmasıyla başlıyor. Özellikle soğuk algınlığına iyi gelen bu değerli içecek son yıllarda popüler bir şifa içeceği haline gelmeye başladı. Bu içeceği hizmete dönüştürerek Erzincan’da raflara ve tezgâhlara kazandıran İsmail Yıldız ürettiği bu yeni içeceğin hikâyesini şöyle anlatıyor; “Bu işe ilk olarak 12 sene önce eşimle birlikte evde başladık. 8 yıl boyunca çay bahçelerine sattık. İlk müşterimizde Yeni Mahalle Camii çay ocağıydı. 8 yıl geçtikten sonra KOSGEB’den bir destek aldık. İş geliştirme merkezinde kiralık bir yer almak için başvuruda bulunduk. Proje yazdık onaylandı. 3,5 senedir de etiketli yani markalı bir şekilde evde nasıl yapıyorsak aynısını yapmaya başladık.
Ürettiğimiz bu içecekleri köylerde yaptığımız gibi konservelerde kaynar su içinde bekletiyoruz. Daldırma yöntemi de deniliyor buna. Kullandığımız metal kapaklar sayesinde de şişelere doldurduğumuz meyve suları 1 seneye kadar dayanabiliyor. Okside olmayana kadar bozulmuyor. Biz kızılcık, kuşburnu haricinde Demirhindi şerbeti gibi Osmanlı şerbetlerinin üretimini de yapıyoruz. Onun dışında Erzincan’da bulabildiğimiz meyvelerden denemelerimiz oluyor. Mesela; Erzincan’ın aşısız çiğ kayısıları oluyor. Şeftali, vişne suyu denememiz oldu. Diyeceksiniz bunlar marketlerde de satılıyor ama bizim yaptığımız fark şu oldu. Direkt meyveyi alıp konsantresini sulandırmadık. Tazeyken kaynatarak hazırladık. İçtiğiniz zaman meyvenin tadı daha iyi anlaşılıyor. Ürünlerimizin diyabet hastaları için de şekersiz olanları da mevcut.
Biz şu anda ürettiğimiz ürünlerimizi marketlere, çay ocaklarının %70’ine, şehir dışına gönderiyoruz. Bir uluslararası ürün haline gelmemiz için bazı süreçlerden geçmemiz gerekiyor. Bazı belgeler gerekiyor.
Gorava kelimesi Erzincan halk dilinde marmelat anlamına geliyor. Daha çok Erzincanlıların kullandığı bir tabir. Mesela kuşburnu goravası, vişne goravası deriz. Yani meyveler marmelat kıvamına getirildiği zaman buna gorava diyoruz. Fiyatlarımız ise küçük şişelerde 10 TL, litrelik fiyatları ise 25 TL. Üretimde yapılan masraflara göre kar marjı olmayan bir ürün. Bu nedenle biz daha çok gönül işi yapıyoruz. Ben bu işi sevdiğim için yapıyorum.”