SON DAKİKA
hava
Google News

MAHALLİ İDARELER GENEL SEÇİMLERİ TAKVİMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ 1 OCAK 2024 OLARAK BELİRLENDİ

Son Güncelleme :

02 Aralık 2023 - 11:06

/ 476 views kez okundu.
reklam
MAHALLİ İDARELER GENEL SEÇİMLERİ TAKVİMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ 1 OCAK 2024 OLARAK BELİRLENDİ
reklam

5 yılda bir yapılan ve 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin takvimin başlangıç tarihi Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayımlanan 2023/1531 karar yazısıyla kamuoyuna açıklandı. Karara göre Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Karara göre yapılan açıklamada; “Yüksek Seçim Kurulunun yerleşik uygulamalarına göre, seçim işlemlerinin ve seçim sürecinin işlemeye başladığı tarih, aynı zamanda seçim takviminin başlangıç tarihi olarak kabul edilmekle, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ait Seçim Takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 Pazartesi günü olarak belirlenmiştir.

Seçim sürecinin başlaması ile birlikte oy verme gününe kadar ilgilileri tarafından yapılması gereken kanunî işlemlerin bir takvime bağlanma zorunluluğu bulunmaktadır. Zira kanunlar oy verme ile sonuçlanacak olan seçim süreci içinde seçim kurullarına, siyasi partilere, adaylara, vatandaşlara ve tüm ilgililere sürelere bağlı olarak görevler vermiş, yetki ve haklar tanımış; ayrıca Yüksek Seçim Kuruluna, seçim kanunlarının kimi seçim iş ve işlemlerine ilişkin olarak tespit ettiği süreleri gerektiğinde kısaltarak uygulayabilme olanağı tanımıştır. Bu nedenle, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili iş ve işlemleri kapsamak, bunların zamanında ve düzenli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacı ile hazırlanan ekli “Seçim Takvimi”nin kabulüne karar verilmesi gerekmiştir.” İfadelerine yer verildi.

31 Mart 2024 Pazar Günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde uygulanacak Seçim Takvimi şöyle olacak; “1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un verdiği yetkiye dayanılarak kısaltılmıştır (298/ek 4).

2- Bu Takvim’de geçen “siyasi partiler” kavramından, Yüksek Seçim Kurulunca seçime katılabilecekleri ilan olunan siyasi partiler anlaşılır.

3- Takvim’de son günü gösterilen süreler, aksine bir açıklama yoksa belirtilen gün, saat 17.00’de sona erer.

4- “Seçim Takvimi”nin kesintisiz uygulanması gerekmekte olup resmî tatil günleri de “Seçim Takvimi” açısından normal çalışma günleri gibi değerlendirilir.

5- Seçime katılabilecek siyasi partilerin ilçede teşkilatı bulunmaması halinde bu Takvim’e göre ilçe seçim kurulunca yapılacak bildirimler ve yazışmalar partinin il başkanlığı, il’de de teşkilatı olmadığı takdirde ilgili siyasi partinin genel başkanlığı ile yapılır.

6- 298 sayılı Kanun’un 87’nci maddesinin birinci fıkrası gereğince, sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliği, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmî belgelerle belirlenir (Hangi resmî belgelerin kimliğin belirlenmesinde kabul edileceği hususu, Yüksek Seçim Kurulunca seçimin başlangıcında tespit ve ilan edilir. Şu kadar ki, belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlıklarınca tanzim ve tasdik edilen kimlik belgeleri bu maddenin uygulanmasında geçerli değildir).

7- Yüksek Seçim Kurulunca seçim iş ve işlemlerine ilişkin çıkarılan genelge ve kararlardan Resmî Gazete’de yayımlananlar, seçime katılabilecek siyasi parti genel başkanlıklarına ve bağımsız adaylara tebliğ edilmiş sayılır.

8- Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten yerleşim yeri adreslerine ilişkin veri alımı ve güncelleme 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla durdurulmuştur.

9- 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8’inci maddesi ile 298 sayılı Kanun’un 33’üncü maddesine eklenen hüküm gereğince muhtarlık bölgesi askı listeleri 1 Ekim 2023 tarihindeki seçmen kütüğü esas alınarak oluşturulmuştur.

1 Ocak Pazartesi; Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak.

2 Ocak Salı; Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ait parametreler Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) tanımlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak.

3 Ocak Çarşamba; Siyasi partilerden Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ye bildirmeleri istenecek.

4 Ocak Perşembe; Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere saat 08.00 itibarıyla ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itiraz süreci başlayacak. Aynı gün saat 08.00 itibarıyla, “www.ysk.gov.tr” adresinden ve e-Devlet sisteminden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.

17 Ocak Çarşamba; Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.

Bina bazında seçmen kayıtlarının “www.ysk.gov.tr” adresinden ve e-Devlet sisteminden sorgulanması sona erecek.”

https://www.ysk.gov.tr/doc/karar/dosya/46637318/2023-1531.pdf

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.