Erzincan Şeker Makine Fabrikasında incelemelerde bulunarak çalışanlar ile bir araya gelen Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Fabrikada istihdamı nasıl artırabilir üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.
Erzincan Şeker Makine Fabrikasında incelemelerde bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan ziyaret ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Alkan yaptığı açıklamasın da; “Öncelikle Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır’a teşekkür eden Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan Bir gün önce Erzincan’a geldiklerini sabah itibariyle fabrika çalışanları ile birlikte olduklarını belirterek Erzincan’da çalışanlarımız ile genel bir değerlendirme yaptık dedi.
6 ay öncesinde Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü olarak kurumda bulunduğunu belirten Alkan Konuşmasında; “Göreve yeni başladık. Göreve başladığımız gün itibariyle şeker fabrikalarımızı gündemimize aldık, çünkü üretim dönemi yaklaşmıştı ve biz üretim dönemine girmeden fabrikalarımızın üretime hazır hale gelmeleri gerekiyordu. Gerek alt yapı, gerek Motivasyonu, işe adapte olunması ile alakalı, göreve başlamamız ile birlikte şunu gördük. Özelleştirmenin gündem olması hasebiyle, moral Motivasyon bozukluğu bu moral Motivasyon bozukluğu ile üretime gidilemez. Her ne kadar bizim işimiz sanayi ile ilgili olsa da her işte olduğu gibi bu işin odağında da insan var. Kısaca insanın işe katılmadığı motive olmadığı, iş barışının, iş huzurunun olmadığı bir yerden başarıdan bahsedilemez. Bundan dolayı ziyaretlerimizi şeker fabrikaları üzerine yaptık.
Bu yıl şeker üretiminde geçen yılın rakamları ile ilgili rapor hazırladık. Burada bütün değerleri topladığımız raporumuz var. Bu raporumuzda firemizi, polarımızı, randımanımızı değerlendirdiğimiz bir günlük rapor uygulamamız var. Raporumuza baktığımızda ilginç bir manzara ile karşılaştık. Aynı tonajda pancar işlememize rağmen bu yıl 50 Bin ton artımız var. Bunun en büyük etkeninin polar olduğunu biliyoruz. Fakat Polar kadar işletmeciliğinde önemli olduğunu gördük. Bu başarıdan dolayı özellikle ekibimizde ki tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Çok iyi bir Revizyon dönemi geçirdiklerini söyleyen Alkan, “aynı zamanda çok iyi bir hazırlık döneminden de geçtik. Şuan arkadaşlarımız anlık takiplerini sürdürüyorlar. 50 Bin tonluk şeker artırımı yaklaşık 180 Milyon TL kadar artı bir getiri demek. Bu rakamı elde ederken işlenen pancar aynı, enerji maliyeti aynı, tüm giderler aynı fakat 180 Milyon gibi bir değer oluştu. Geçtiğimiz yıllarda ki değerlerle bu günümüzü karşılaştırdığımız da çiftçimiz ile bizlerin kilogramları çok önemli. Erzincan ilimiz için rakamlar ne durumda şuan bilmiyorum. Arkadaşlarımız veriler üzerine çalışanlarını sürdürüyor. Bu yıl 120 Bin ton kadar bir tasarrufumuz var. Bu çalışmalarımızdaki tartımları düzgün yapamadığımız zaman fire durumundan dolayı kurum ciddi anlamda zararlara uğramış. Biz göreve geldikten sonra bu durumu mümkün olduğu kadar minimize ederek ciddi bir katma değer oluşturduk. Bildiğiniz gibi Polar bizim için pancar ve ölçümleri ile alakadar arada ki farkları 38’lerden 13’lere kadar düşürdük. Yaklaşık 25 puan da burada bir iyileştirme sağlamışız. Dolayısıyla iyi bir sezon geçirmişiz.
Biz Bir yandan bu yılın ürününü üretirken bir yandan da bölge bazlı toplantılara da başladık. İki hafta önce Susurluk ta Ziraat odası başkanlarımız ile mevcut dönemi değerlendirdik. Daha sonra Eskişehir’e gittik. Burada da pancarın yeni fiyatını değerlendirdik. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Pancara çok iyi bir fiyat verdi. Bu fiyat sektörü onaran bir fiyat, Pancar çiftçisinin pancardan uzaklaşmasının bizler için büyük bir problem. Altyapımız var her şeyimiz var ama pancar yok, ne anlamı olacak. Bundan dolayı verilen fiyat sektör için önemli bir oran.
Çiftçilerimizin gübre konusunda da çiftçilerimize müjde olacak bir haber vereyim. Geçtiğimiz yıl total de pancar eken çiftçilerimiz için 200 Milyon TL gübre maliyeti var iken Bu yıl normalde UFE, TÜFE oranlarını dikkate aldığımızda 240 veya 300 Milyon TL civarında bağlamamız gerekiyordu. Bizler bu rakamların altında 170 Milyon TL’ye çekerek bunu çözmüş olduk. Bunun sebebi ise erken aksiyon almamız oldu. Neden derseniz bu gübreyi şimdi alma ile daha sonra alma arasında ciddi fiyat farkları oluşuyor. Aynı zamanda İlk defa uzun zamandır TÜRK-Şeker Çiftçisine sonbahar dönemin de Bu gübreyi teslim ediyor. Sonbahar döneminde gübre teslim edilmenin yüzde 10 etkisi oluyor Bu çok önemli. Çiftçi aynı tohumu ekecek, aynı bakımı yapacak, aynı mazotu yakacak fakat üründe yüzde 10 daha verim elde edecek. Bunlar bu dönemde yaptığımız olumlu işler” dedi.
Makine fabrikaları ile ilgili olarak da bilgilendirmelerde bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, ”Makine fabrikaları en önemli gündemleri olduklarını ifade ederek, Makine fabrikalarımız geçmişleri başarılar ile dolu kurumlar. Ankara şeker makine fabrikası İrfanlı santralimizin tüm tribünlerini yapmış sistemi kurmuştu. O dönemlerde ambargo olmasına rağmen Ankara Makine fabrikası eksiksiz olarak İrfanlı santralimizin tribünlerini yapmıştı. Tüm makine fabrikalarımızın etkin hale getirilmesi üzerine çalışmalarımızı başlattık. Bu fabrikaları nasıl ayakta tutarız, Burada izleyeceğimiz yol, Burada hangi ürünü üretebiliriz ki bu hem ekonomik açıdan hem mantıksal açıdan, bölgesel potansiyel gibi tüm açılardan durumu değerlendiriyoruz. Erzincan Makine fabrikamızda şu ürünler üretilecek kararını verdikten sonra personel sıkıntı değil, Nasıl? Teknik alt yapımız var, devletimizin gücü ve imkânı var, buralara personel takviyesi de yaparak inşallah üretimlerimizi yapmak istiyoruz. Burada ki ilk hedefimiz bu. İstenilen performans sağlanamadığı takdirde bu fabrikalarımız da üretimi artırmak adına özel sektörler ile de çalışmalar üzerine duracağız. Bölge istihdamına ne kazandırabiliriz çalışacağız.
İşin özünde Erzincan Şeker Makine Fabrikasının yaşatılması olduğunu söyleyen Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, “Bugün 100 personel çalışıyorsa yarın 200 olsun, hatta 300-400 olsun. Burada önemli olan herkes kendi üzerine düşen gayreti göstermeli. Burada ki arkadaşlarımız gayretli olmazsa inanın bir şey olmaz, herkes imkanları doğrultusunda gayret gösterecek. Çalışanlarla bir araya geldiğimizde görmüş olduğumuz eksiklikleri söyledik ve kendilerini uyardık. Şuan belki üretim dönemi değil ama şu söz çok hoşuma gider” Aslan yattığı yerden belli olur” ve “Oturan Aslandan ise gezen tilki yeğdir. Her ne kadar şuan işimiz yoksa da özel sektörlerle irtibatlı olacağız, OSB’lere gideceğiz, iş birliklerimizi artıracağız. Neler yapabiliriz kafa yoracağız. Genel olarak burada ki makine fabrikamız ile ilgili olarak düşüncemiz bunlar. Bizim ilk hedefimiz burayı yaşatmak, istihdamı artırmak, her ne sıkıntımız olursa bunu iyi niyetle gidereceğiz” ifadelerini kullandı.
Haber: Eren BAYRAK