SON DAKİKA
hava
Google News

MİLLETVEKİLİ KARAMAN: “ERZİNCAN, SERACILIKTA TÜRKİYE’YE MODEL OLUYOR”

Son Güncelleme :

17 Nisan 2025 - 14:02

/ 231 views kez okundu.
reklam
MİLLETVEKİLİ KARAMAN: “ERZİNCAN, SERACILIKTA TÜRKİYE’YE MODEL OLUYOR”
reklam

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Erzincan’da seracılık alanında son yıllarda gerçekleştirilen büyük atılımı değerlendirdi.

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Erzincan’da seracılık alanında son yıllarda gerçekleştirilen büyük atılımı değerlendirdi. Karaman, 2016 yılında sadece 90 dekar olan sera alanının bugün 600 dekara ulaştığını, 2026 hedefinin ise 1.300 dekar olduğunu belirtti. Domates ve hıyar üretiminin ağırlıkta olduğu seralarda, özellikle Erzincan Merkez ve Üzümlü ilçeleri ön plana çıkıyor.

TOPLU SERA BÖLGESİ PROJESİYLE 247 MİLYON TL’LİK HİBE DESTEĞİ

Karaman, Erzincan Valiliği öncülüğünde geliştirilen “Toplu Sera Bölgesi Projesi” kapsamında, Beybağı Mahallesi’nde 500 dekarlık bir alanın sera yatırımları için hazırlandığını belirtti. 350 dekarlık kısmında kurulacak seralar için yapılan başvurular neticesinde 24 yatırımcı TKDK IPARD III Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Bu yatırımcılara toplamda 247 milyon TL’lik hibe sağlandığını vurgulayan Karaman, bu projeyle Erzincan’ın sera varlığının 900 dekara ulaşacağını ifade etti.

Projenin sağladığı katkılar şu şekilde:

253 dekar yeni sera alanı

400 kişilik istihdam

6.325 ton domates ve 1.265.000 adet marul üretimi

Yıllık 350 milyon TL parasal döngü

JEOTERMAL SERA YATIRIMLARIYLA DEV BİR ÜRETİM ÜSSÜ DOĞUYOR

Karaman, Erzincan’ın yalnızca klasik sera yatırımlarıyla değil, aynı zamanda jeotermal sera yatırımlarıyla da öne çıktığını belirtti. 2021 yılında özel bir firmanın 30 dekarlık topraksız jeotermal sera yatırımıyla başlattığı süreç, 2024 itibariyle 93 dekara ulaşacak. Mevcut 30 dekarlık serada yılda 11 ay üretim yapılmakta ve yıllık 1.500 ton domates üretilerek 45 kişilik istihdam sağlanmakta.

Yeni hedeflerle birlikte:

Toplam 393 dekar topraksız jeotermal sera

Yılda 19.650 ton domates üretimi

600 kişilik istihdam

Yıllık 1 milyar 179 milyon TL’lik ekonomik büyüklük

Karaman, Akyazı-Aktoprak Mahallesi’nde 300 dekarlık alana yeni topraksız jeotermal seraların kurulması için MTA tarafından yapılan çalışmaların olumlu sonuçlandığını ve altyapı planlamalarının sürdüğünü ifade etti.

TARIMA DAYALI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULUYOR

Karaman, ayrıca Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönünde de ciddi adımlar atıldığını belirtti. KUDAKA destekli fizibilite çalışmaları kapsamında Akyazı-Aktoprak bölgesinde 1000 dekarlık alanda sıcak su arama faaliyetleri sürüyor. MTA teknik ekiplerince yapılan etütler sonucunda, bölgede ciddi jeotermal kaynak potansiyeli tespit edildi.

SERACILIKTA YENİ DÖNEM: YEŞİL ENERJİ VE GES DESTEĞİ

Karaman, sera işletmelerinde sürdürülebilirliğin artırılması amacıyla Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarına da yoğun destek verdiklerini belirtti. Enerji maliyetlerini düşüren bu sistemlerin, hem çevreci üretimi hem de ekonomik verimliliği artırdığını vurguladı.

ERZİNCAN, IPARD PROJELERİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Süleyman Karaman, IPARD programı kapsamında Erzincan’da bugüne kadar 265 projenin hayata geçirildiğini belirterek, 48 milyon 625 bin avroluk yatırım desteğinin kente kazandırıldığını söyledi. 2024 yılında 24 projeye 190 milyon TL hibe ödendiğini, 2025’te faaliyete geçecek 46 yeni projeyle Erzincan’ın Türkiye genelinde birinci sıraya yükseldiğini ifade etti.

KARAMAN’DAN VURGULU MESAJ: “ERZİNCAN, BÖLGENİN SEBZE HAVZASI OLACAK”

Milletvekili Karaman son olarak şunları söyledi: “Erzincan’ın seracılıkta yakaladığı ivme, sadece rakamsal değil; vizyonel bir başarıdır. Hedefimiz, Erzincan’ı sadece Türkiye için değil, Azerbaycan ve tüm Türk cumhuriyetleri için bir sebze üretim merkezi haline getirmektir. Devletimizin destekleriyle yürüyen bu süreç, Erzincan’a ve ülkemize büyük katma değer sağlayacaktır.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.