Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından Teftiş Kurulu Başkanlığı ile koordineli olarak Aksaray, Artvin, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Yozgat ve Zonguldak illerinde düzenlenmesine ihtiyaç duyulan İnceleme, Soruşturma ve Ön İnceleme Teknikleri konulu “Muhakkiklik Semineri” müdürlüğümüze bağlı okul/kurumlarda görev yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli şube müdürleri, eğitim uzmanları ve okul/kurum yöneticilerine yönelik müdürlüğümüz Hizmetiçi Eğitim Birimi kapsamında mahalli olarak 18.11.2019-22.11.2019 (haftaiçi) tarihleri ve 08.30-15.00 saatleri arasında eğitim görevlisi Bakanlık Maarif Müfettişi Sait TÜRETKEN tarafından Erzincan Lisesi’nde ve eğitim görevlisi Bakanlık Maarif Müfettişi Ramazan GÖZEN tarafından da TOBB Binali Yıldırım Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenmektedir.
Bakanlık Maarif Müfettişi tarafından Erzincan Lisesi’nde düzenlenen ilk seminere İl Milli Eğitim Müdürü Aziz GÜN, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürleri katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Aziz GÜN seminerde yaptığı konuşmada ”Gerek adli ve gerekse idari soruşturmada muhakkiklik görevinin önemine değinerek isnat edilen suçun doğru olup olmadığının tespit edilmesi, devlet, kurum, memur, amir, müşteki ve toplum açısından önemlidir. Kendisine suç isnat edilen memur, iftiraya uğramış ise soruşturma sonucu aklanmış, suçu işlemişse cezalandırılarak bir daha suç işlemesi ve kötü örnek olması önlenmiş, halka güven verilmiş, kurumun huzuru ve çalışma düzeni sağlanmış ve adalet tesis edilmiş olur.
Memurlara isnat edilen suçların soruşturulmaması; memuru, amiri ve kurumu zan altında bırakacağı gibi suç işleme eğiliminde olanları cesaretlendirir. İsnat edilen suçların soruşturulması, adli veya disiplin suçu işlemelerini önlemede, işlerin belirlenen hedefler ve kurallar doğrultusunda yapılmasında etkili olur.
Soruşturmaların hiç yapılmaması, gecikerek yapılması, soruşturmada belirlenmiş kurallara uyulmaması, soruşturmada memurlar arasında ayrım yapılması veya soruşturma sonucu yapılan tekliflerin uygulanmaması, adalet ilkesinin zedelenmesine neden olur.
Adaletten uzaklaşmış bir kurumun, bir toplumun ve bir devletin varlığını uzun süre huzur içinde sürdürebilmesi imkânsızdır. Bu bakımdan “soruşturma müessesesi” adaletin, milletin ve devletin bekasının sağlanması için büyük önem arz etmektedir.” dedi
Haber: Haber Merkezi