Depremlerden canı oldukça fazla yanan şehir olan Erzincan’da depreme ne kadar hazırız? Depremden önce yapmamız gereken hazırlıklar bulunuyor bunlardan birisi de Afet ve Acil Durum Çantası yani Deprem Çantasıdır.
Depremlerden canı oldukça fazla yanan şehir olan Erzincan’da depreme ne kadar hazırız? Depremden önce yapmamız gereken hazırlıklar bulunuyor bunlardan birisi de Afet ve Acil Durum Çantası yani Deprem Çantasıdır. Depremden önce kendimize ailece deprem sırasında açık alanda buluşulacak bir acil durum toplanma yeri ayarlanmalıdır. Deprem sırasında evden çıkarken hazırlanan ve ulaşımı kolay bir yere koyulan çantayı da alarak evi terk edilmeli. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir. Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır. Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.
DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR İÇİNDE NE OLMALI?
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.). Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.) Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, Zorunlu Deprem Poliçesi, diplomalar, Pasaport, banka cüzdanı vb. Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.) İç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler. Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı. Sabun ve Dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyenik ped. İlk yardım çantası, uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kâğıt, kalem, pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli).
DEPREMDEN SONRA NE YAPILMALI?
Deprem sonrasında yapmanız gerekenler, deprem sırasında bulunduğunuz alana göre değişiklik gösterir. Depreme kapalı ya da açık alanda yakalanmanıza bağlı olarak deprem sonrasında yapacaklarınız birbirinden farklıdır. Ayrıca ne yapacağınızı bilmiyorsanız, olabildiğince sakin olmalı ve insanları paniğe sevk etmemelisiniz. İlk olarak kendi emniyetinizden, daha sonra da çevrenizde bulunan insanların emniyetinden emin olun. Eğer yardıma ihtiyacı olan biri varsa kendi güvenliğinizden feragat etmeden ona yardımcı olmaya çalışın. Bunun dışında yapmanız gerekenler şöyle sıralanır;
Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, doğal gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Binayı hemen terk edin. Eğer gaz kokusu almıyorsanız sırasıyla elektrik, doğal gaz ve su vanalarını kapatın, soba ve ısıtıcıları söndürün. Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin. Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun. Acil durum çantanızı yanınıza alın ve acil durum eylem planı yaptıysanız bu plana sadık kalarak mahalledeki buluşma noktanıza gidin. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla yapılacak uyarıları dinleyin. Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın. Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenleri uygulayın. Evinizi veya binanızı terk ederken kıymetli eşyalarınızı, kalın giyecek, battaniye gibi eşyaları yanınıza alın, kalın ayakkabılarınızı giyin, biraz yiyecek ve içme suyu temin edin.
Açık alanda ise yapılması gerekenler şöyle;
İlk olarak yine kendi emniyetinizi almaya gayret göstermeniz gerekir. Daha sonra, çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin. Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun. Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin. Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin. Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ilk yardım sertifikanız varsa yaralılara ilk yardım yapın. Kulaktan duyma sözlere itibar etmeyin, yerel yönetimlerin açıklamalarını takip edin; özellikle ilk üç gün içerisinde yetkililer izin vermedikçe, evlerinize girmeyin. Aile bireylerinizi bir arada tutun ve açık bir alanda bekleyin. Enkaz ve yıkıntılar arasında, cadde ve sokaklarda gelişigüzel dolaşmayın.