Kelkit Zilli kilimi sadece Kelkit’e özgü, tarihi bir dokuma türü olup, ve Zilli Kilim adıyla ün yapmış.
Orta Asya’dan günümüze kadar gelen, Tarihçesi oldukça eskiye dayanmakta olan Kelkit Zilli Kilimleri Gümüşhane’nin Kelkit ilçesiyle özdeşleşen ve kökenleri Orta Asya’ya, Gök Türklere dayanan 1000 yıllık bir serüvene sahip.
Desenlerinde eski Türk motifleri ve Gök Türk alfabesi harfleri yaşatılmakta ve her biri sanki orta asyadan günümüze yazılmış ayrı ayrı bir mektup sanatı niteliğinde. Kelkit kaymakamlığı tarafından Zilli Kilimin patenti alınıp tescillendi, ve Zilli kilim adına KELKİT’te Marka değeri artık Türkiye Haritasında coğrafi işareti olarak yerini alacak.
Kelkit Zilli Kilimlerinin yapımında sadece koyun yünü ve kök boya kullanılıyor, hiçbir şekilde akıtma ve solma yapmıyor ve bu sayede yüzyıllar boyunca ilk günkü gibi kalıyor. Her bir dokunuş, her bir düğümünde ayrı bir anlam ifade eden ve Kelkit için hem maddi hem manevi bir değeri bulunan zilli kilimin gelecek nesillere aktarılması için Kaymakamlık tarafından hazırlanan projeler kapsamında, Zilli kilim unutulmaya yüz tutmuşken ilçe merkezi ve köylerinde 2 bin kadın Zilli kilimi dokumayı öğrendi.
Boya malzemesi olarak kullanılan bitki ve köklerin bir kısmı Kelkit yöresinden bir kısmı da diğer bölgelerden temin ediliyor. Kelkit Zilli Kilimlerinde dokumalar tek taraflı yapılıp, tek yüzlü kullanılıyor. En iyi usta bile ancak 15 günde 3 metrekare dokuyabiliyor.
Haber: Haber Merkezi