Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa DAĞ son 6 aydır buğday ve arpa çiftçisinin alması gereken 1 TL’lik devlet desteği parasının halen verilmediğini dile getirerek sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu. Paşa DAĞ ayrıca pancar çiftçisinin üretime devam etmesi gerektiğini belirterek yaptığı konuşmasında; “Çiftçi mağdur edilmemelidir. Çiftçi mağdur olursa ülke mağdur olur.” İfadelerine yer verdi.
Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa DAĞ son 6 aydır buğday ve arpa çiftçisinin alması gereken 1 TL’lik devlet desteği parasının halen verilmediğini dile getirerek sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu. Paşa DAĞ ayrıca pancar çiftçisinin üretime devam etmesi gerektiğini belirterek yaptığı konuşmasında; “Çiftçi mağdur edilmemelidir. Çiftçi mağdur olursa ülke mağdur olur.” İfadelerine yer verdi. 2023 yılı ortalarında açıklanan buğday ve arpa desteği ton başına buğdayda 1.000 TL, arpada ise 500 TL’ydi. Erzincan çiftçisinin TMO’ya teslim ettiği buğdayın 40 bin tona yaklaşmasına rağmen çiftçinin halen bu desteği alamadığına değinen Paşa DAĞ şunları kaydetti; “2023 yılı çiftçinin buğday ve arpasının taban fiyatı belli oldu. Toprak Mahsulleri Ofisinde randevu alma suretiyle çiftçi buğdayını biçti veya 7. Ayın 15 sıraları 8. Aya kadar bu 15-20 gün zarfında teslim etti. O gün ki fiyatlar kilogramı 7 lira 50 kuruş artı 1 TL destekleme verilecekti. Buğday kaliteye göre o rakamı da tutmadı ama bir kısmı tuttu. Tutanların 7 lira 50 kuruş artı 1 TL destek verilecekti. O günden yaklaşık 2 ay sonra bedeller ödendi. Kesilen 1 TL ödenmedi. 7. Ayın 15’i bugün 1. Ayın 30’u. Yaklaşık 6 aydır çiftçinin 1 TL’si orada duruyor. Erzincan’da yaklaşık 40 bin tona yakın buğday teslim edildi. Bu para devletin kasasında duruyor. Çiftçiye verilmiyor. Çiftçi bahar geldi tohum alacak. Gübre alacak. Traktörüne mazot alacak. Parası yok ki alsın.
Devlet o tarihte 1 liramızı kestiği zaman mazot 26 TL’ydi. Bugün mazot 42 TL. Çiftçinin halen 1 lirası duruyor. O 1 TL 50 kuruşa düştü. Devlet bunu düşünmeli. Demeli ki arkadaş; çiftçiye o parayı veremedik, arada zaman geçti. Çiftçinin en büyük ihtiyacı olan mazot %100 arttı. Bu para 1 TL’ydi 50 kuruşa düştü. Hiç olmazsa bu desteği 2 TL yapsın. Yapmazsa çiftçi perişan olur. Şu anda çiftçi o parayı almamış devlette duruyor. Çiftçinin mazot alacak parası yok. Devlet bunu bir an önce çözmelidir.”
Ayrıca piyasadaki şeker fiyatlarıyla çiftçiden alınan pancar fiyatlarının birbirini örtüşmediğini dile getiren Paşa DAĞ konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bir de pancar taban fiyatı. Pancar taban fiyatını kotada eksik verirsen fiyat 1.400TL’ye düşüyor. Kotada fazla verirsen fazla kaç ton vermişse onu da 1.400 TL’ye alıyor. Yani tonu 1.400 TL. Kilosu 140 kuruş. Hiç böyle bir şey görülmüş mü? 50 kg 1 torba şeker çıkmış 1.500 TL’ye 1 kilo pancar halen 140 kuruş. Çok komik bir rakam. Bence Erzincan çiftçisi bu sefer şeker şirketiyle sözleşme yapmamalı. Bir çuval 50 kg gübre 1.000 TL. Bir traktörün mazotu 100 litre koyduğun zaman 4 bin 500 lira para koyman lazım ki depoyu doldurup işe gidebilirsin. Aksi halde çiftçi mazot alamaz. Çiftçi bu ıstıraptan kurtulması için bir önce devlet veya şeker şirketi taban fiyatlarını gözden geçirmesi lazım. Buğdayın da 1 TL’si bir an önce ödenmesi gerekir. Çiftçi mağdur edilmemelidir. Çiftçi mağdur olursa ülke mağdur olur. Üretim olmazsa enflasyon düşmez. Üretim olmazsa hep satın almakla olmuyor. Bizim tarlamız, arpamız, buğdayımızın da olması gerekir. Olmazsa çiftçimiz perişan olur. Bunları devlet büyüklerimizin gözden geçirmesi gerekir.”