Ramazan ayı içerisinde oruç tutan vatandaşların havaların ısınması ile birlikte susuzluk yaşamamaları için uzmanlar tarafından önerilerde bulunuluyor. Uzmanlar, iftarda ve sahurda bol bol su tüketilmesi ve hafif besinler alınmasını öneriyor.
Sahurda tüketilecek bazı besinler sayesinde oruç tutarken susuzluğu minimuma indirmek mümkün hale geliyor. Oruç tutacak olanların zorlanmamaları için serinleten gıdalar almaları gerekiyor. Sahurda tüketilecek bazı gıdalar sayesinde oruç tutarken susuzluğu en aza indirmek mümkün.
Uzmanlar, iftarda ve sahurda bol bol su tüketilmesi ve hafif besinler alınmasını öneriyor. Oruç tutacakların susuzluğunu giderecek olan bazı gıdalar ise şu şekilde;
ŞEFTALİ KOMPOSTOSU
Dilimlenmiş şeftali, suda kaynatılarak özü çıkartılır. Daha sonra süzülerek buzdolabında soğutulur. Ekstra şeker ilave etmemek gerekiyor. Sahurda içilecek şeftali kompostosu, mide ve bağırsakları düzenlediği gibi, susuzluğu da giderecek besinlerin başında geliyor.
MEYAN ŞERBETİ
Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılır. Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır. 3-4 saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem sev(iyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sıcak havalarda gazlı içeceklerin yerine tercih edilmesi gereken ve susuzluğu gün boyu gideren ender içeceklerden bir tanesi.
DOMATES, YOĞURT VE YULAF EZMESİ
Yüzde 95 oranında su içeren domates, susuzluğu gideren besinlerin başında geliyor. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum ve lif bulunuyor. Bunun yanı sıra evde yapılmış olan doğal yoğurt da susuzluğu gidererek, gün içerisinde rahat olmanızı sağlar. Yulaf ezmesi de hem doyurucu hem de susuzluğu giderici olarak kullanılıyor. Yulaf, yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak tüketilirse daha da doyurucu ve besleyici oluyor.
HURMA
Hurma bol miktarda içerdiği potasyum, magnezyum ve demir sayesinde bol mineralli bir yemiş. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden almaları için kullanılan hurmanın, Ramazan Ayı’nda iftarda olduğu kadar, sahurda da tüketilmesi öneriliyor. Çöl meyvesi olan hurma, gün boyunca susuzluğu gidermekte büyük öneme sahip
Haber: Sebahattin KAPLAN