Sebze sektöründe büyük bir çıkış trendi yakalayan Erzincan’da salçalık domates hasadı başladı. Erzincan ve çevre köylerinde yetiştirilen salçalık domatese ve ev yapımı domates salçasına artan talep üreticinin yüzünü güldürüyor.
Sebze sektöründe büyük bir çıkış trendi yakalayan Erzincan’da salçalık domates hasadı başladı. Erzincan ve çevre köylerinde yetiştirilen salçalık domatese ve ev yapımı domates salçasına artan talep üreticinin yüzünü güldürüyor.
Tarlada hasat edilen fiyatıyla market tezgâhlarındaki fiyatı arasında değişkenlik gösteren domateslerin salça haline getirilmesi süreci ise bir hayli zahmetli olsa da organik ürün tutkunları tarafından ev yapımı salçaya daha çok talep var. Hem salçalık domatese hem de ev yapımı domates salçasına artan talep üreticinin yüzünü güldürüyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından toplanan domateslerin fiyatları ürünün kalitesine göre değişiyor. Erzincan’da sebze yetiştiriciliğinin ve verimin artması sebebiyle domates üreticiler için daha karlı bir ürün haline gelmeye başladı.
Erzincanlı üreticiler ev yapımı organik salçanın domatesten salçaya dönüş serüvenini şöyle aktarıyor; “Domatesler hasat edildikten sonra kasalarla toplanan domatesler saplarından ayrılarak yıkanır. Ardından doğranarak kaplara ayrılır. Ateş yeri hazırlandıktan sonra büyük tencerelerde kaynamaya bırakılır. Erzincan’da en çok tercih edilen yöntem olarak kaynatma yöntemi kullanılıyor. Güneşte kurutularak da yapılır ama sıcaklık derecesi kuzeye doğru gittikçe düştüğü için daha pratik bir yöntem olarak kabul ediliyor. Eski usul domates salçası kaynatıldıktan sonra süzgeçlerde el yordamıyla ezilerek süzdürülür ancak şimdiki teknolojik aletler sayesinde daha hızlı bir şekilde blenderlarla ezme işlemi yapılabiliyor. Tekrar kaynatılan domates salçasına bir miktar tuz eklenerek suyunu çekene kadar karıştırılır. Salça haline gelen domates püresi katı bir hal aldığından ocaktan indirilir ve kurutmaya bırakılır. Kavanozlarda saklamak isteyenler için ise salçalar henüz ocaktayken sıcak sıcak kavanozlara doldurularak saklanır. Afiyet olsun.”