Bahar mevsimi bir hayli zor gelmesine rağmen üreticiler bahçe ve tarlalarını ekmeye başladı. Erzincan Buğday Meydanında sebze fidesi satışları başlamasıyla birlikte hareketlilik oluştu. Çeşitli sebze tohumları ve fideler toprakla buluşmayı bekliyor.
Bahar mevsimi bir hayli zor gelmesine rağmen üreticiler bahçe ve tarlalarını ekmeye başladı. Erzincan Buğday Meydanında sebze fidesi satışları başlamasıyla birlikte hareketlilik oluştu. Çeşitli sebze tohumları ve fideler toprakla buluşmayı bekliyor. Tarımsal üretimin yaygın olduğu Erzincan’da geçen yıllara göre su kıtlığı ve kuraklık sıkıntısının hemen hemen ortadan kalkmasıyla birlikte çiftçiler üretim için harekete geçti. Şubat ayında Seracılık faaliyetleriyle başlayan üretim sürecinde tohumlar ve sebze fideleri Mayıs ayında toprakla buluşuyor. Bereketli bir tarım dönemi beklentisinde olan çiftçiler tarım sektörüne yönelik gerçekleştirilen proje ve desteklerle ürün geliştirme konusunda sıkı bir çalışma dönemine giriyor.
Üretime hobi bahçelerinin eklenmesiyle ve sebze yetiştiriciliğine olan ilginin artmasıyla birlikte vatandaşlar Buğday Meydanında fide pazarlıklarına başladı. 1,50 ile 2,00 TL arasında satılan fideler yetiştiricilerini bekliyor. Erzincan’a özgü sebze çeşitleri de ayrı bir farklılık oluşturuyor. Salkım domates fidesinden tutunda sırık domates fidesine, Sivri biberinden Kapya biber fidesine, patlıcan, kabak, salatalık, kavun, karpuz, karnabahar, lahana, marul derken birçok çeşit sebze tohumları da görücüye çıktı. Nane, maydanoz, tere, roka, soğan, reyhan, mısır, ayçiçeği, pezük, dereotu, fasulye, semizotu vb. tohumlarda bahçe ve tarlalarda sık sık yetiştirilebilen sebze çeşitleri arasında yerini alıyor.
Erzincan’da Mayıs ayı Tarım Takvimi
Erzincan’da Mayıs ayında uygulanacak olan tarımsal faaliyetler ise şöyle;
Meyvecilik; Yeni kurulan bahçelerdeki fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. Yeşil sürgün budaması yapılır. Ayın son haftasında, obur dallar ile piçleri temizlemek zorunludur. Sürgün göz aşıları yapılır. Meyve ağaçlarında, zirai mücadele işleri sürdürülür.
Bağcılık; Yeni tesislerde yeşil sürgün budaması yapılır. Kültürel tedbirler sürdürülür. Küllemeye karşı, kükürtlü mücadele yapılır. Bağ mildiyösüne (Pronos) karşı bakırlı ilaçlarla ilaçlama yapılır. Salkım güvesi, maymuncuk ve sigara böceğine karşı, geçen ay bahsettiğimiz ilaçlarla mücadeleye devam edilir.
Sebzecilik; Açığa tohum ekimi, bakımı ve sulaması yapılır. Fideler tarladaki yerlerine dikilir ve can suyu verilir. Geçen ay dikilen fidelerin ot alma, çapalama, sulama ve gübreleme gibi bakım hizmetleri sürdürülür. Yaprak bitlerine karşı Gusathion, Komithion 50, Malathion gibi ilaçlarla tariflerine göre mücadele yapılır. Septoria hastalığına karşı Afugan, Deresol veKemizon gibi ilaçlarla mücadele işlemi yapılır.
Süs Bitkileri; Seralarda; Primila fidelerinin şaşırtması yapılarak, son olarak bu ayda tohumları ekilir. Seralarda köklendirilen kasımpatı ve yıldız çelikleri, ayın sonuna doğru dışarı dikilir. Aynı zamanda, nisan-mayıs aylarında sümbülteber soğanlarının dikimi yapılır. Erken dikim saksıya, normal dikim bahçeye yapılır. Afrika menekşesinden yaprak çeliği Park ve Bahçelerde Sonbaharda dikilip, çiçeklenen soğanlı bitkilerin soğanları topraktan çıkarılıp, yaz için yastıklar hazırlanır. Bordürler bellenir. Mevsimlik fidelerin şaşırtması yapılır. Çiçek açması sona eren ağaçcıkların (Deutzia, Spirea ) ve gerekli ise yeşil ağaçcıkların şekil budaması da bu ayda yapılır. Sardunyalar dışarı alınarak dikkatlice sulanır. Yabani otlarla mücadele edilir. Güllerde sürgün göz aşısı yapılır.
Tarla Bitkileri; Hububat; Geç yapılan ekilişlerde, yabancı ot mücadelesi yapılır. Baklagiller; Yeşil bakla hasadı yapılır. Nohut ve mercimek tarlalarında ot alma işleri yapılır. Fasulyelerin ilk çapası yapılır. Sanayi Bitkileri; Ayçiçeklerinde çapalama ve tekleme işleri yapılır. Pancarlarda ikinci çapa başlar ve bitirilir. Mısırların çapa ve teklemesi yapılır. Çeltik ekimi yapılır. Gecikmiş yazlık ekimleri yapılır. Çayır-Mera ve Yem Bitkileri; Yağışın az, nem oranının düşük olduğu günlerde, merayı bozmayacak şekilde hayvan sokulabilir. Mera üzerindeki yoğun olmayan doğal bitki örtüsünün mütecanisliğini sağlamak için, buğdaygil ve baklagil kombinasyonları, gübre takviyesi ile beraber ekilebilir. Merada bulunan suvatların onarımı, temizliği ve ilaçlaması yapılır. Belirli hayvan sayısı ile münavebeli otlatma yapmak suretiyle, meradan yararlanılabilir. Mera üzerinde bulunan diken, kofra ve sütleğen gibi yabancı otlarla mekanik veya kimyasal mücadele yapılır.