Yüksek Seçim Kurulu YSK 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak itibarıyla başlamasıyla birlikte hangi seçim türü için nasıl oy kullanılacağına ilişkin bilgilendirme afişleri tüm kamu kurum kuruluş ve vatandaşların ortak kullandığı alanlarda asıldı. Afişlerde engelli vatandaşların oy kullanma işlemleri ve seyyar sandık uygulaması hakkında bilgilendirmeler yapılıyor.
Yüksek Seçim Kurulu YSK 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak itibarıyla başlamasıyla birlikte hangi seçim türü için nasıl oy kullanılacağına ilişkin bilgilendirme afişleri tüm kamu kurum kuruluş ve vatandaşların ortak kullandığı alanlarda asıldı. Afişlerde engelli vatandaşların oy kullanma işlemleri ve seyyar sandık uygulaması hakkında bilgilendirmeler yapılıyor.
Nasıl Oy Kullanacağım?
- Kimlik Belgenizi Unutmayınız!
T.C. kimlik numaralı; T.C. Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, geçici kimlik belgesi, sürücü belgesi, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi yanınıza almayı unutmayınız.
- Kimliğinizi Sandık Görevlilerine Gösteriniz!
Sandık kurulu görevlilerine kimliğinizi ve varsa seçmen bilgi kâğıdınızı gösteriniz.
- Oy Pusulalarınızı Alıp Kabine Geçiniz!
Oy pusulalarını, oy zarfını ve “EVET/TERCİH” mührünü alıp oy kullanma kabinine geçerken cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazları yanınızda bulundurmayınız.
- Oyunuzu Kullanınız!
Oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme “EVET/TERCİH” mührünü basınız.
- Oy Pusulalarınızı Tek Zarfa Koyunuz!
Oy pusulalarını, oy zarfına koyduktan sonra zarfı sandığa atınız.
- İmzanızı Mutlaka Atınız!
Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız.
Büyükşehir Olmayan İllerde; İl, İlçe ve Mahallelerde mavi renkli Belediye Başkanı Seçimi oy pusulası, sarı renkli Belediye Meclisi Üyeliği Seçimi oy pusulası, Turuncu renkli İl Genel Meclisi Üyeliği Seçimi oy pusulası, yine turuncu renkli İl Genel Meclisi Üyeliği Seçimi oy pusulası ile Muhtarlık ve İhtiyar Meclisi Seçimi oy pusulası bulunuyor. Sandık kurulu tarafından verilen tüm oy pusulaları ile muhtarlık oy pusulasını yine verilen mavi renkli zarfa koyarak oyunuzu kullanmanız gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve oy kullanmaya yetkin her bireyin Seçmen Kütüğüne Kayıtlı mıyım? Sorusunu e-Devlet Kapısı, www.ysk.gov.tr adresi, YSK Çağrı Merkezi 444 9 975 nolu iletişim numarası ve YSK Mobil Uygulaması üzerinden yanıt alabiliyor.
Oy Kullanmaya Engel Yok
Ortopedik ve görme engelli seçmenler ile 75 yaş ve üzeri seçmenlerin oylarını binaların giriş katında kullanmaları sağlanmaktadır.
Seçmen kütüğünde engelli seçmen olarak kayıtlı olmayanlar; askı süresi içinde (4 Ocak 2024 – 17 Ocak 2024) www.ysk.gov.tr adresinden temin edecekleri engelli beyan formu ile bizzat veya bir yakını tarafından bağlı olduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurabilir.
Seyyar Sandık İle Oyunuzu Kullanın
Kimler, Ne Zaman Başvurabilir?
İl ve ilçe merkezlerinde ikamet etmekte olup, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, askı süresi içinde (4 Ocak 2024 – 17 Ocak 2024) “engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu ibaresinin bulunduğu sağlık raporu ve talep formu ile bir yakını tarafından başvuru işlemi yapılabilir.
Başvuru Formuna Nereden Erişebilirsiniz?
Seyyar sandık talep formunu “ysk.gov.tr adresinden alabilirsiniz.
Nereye Başvurmalıyım?
İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, Muhtarlık
Hangi Seçim Türlerinde Oy Kullanabilirim?
Kanun gereği (298/14) muhtarlık seçimi hariç, diğer seçim türleri için oy kullanabilirsiniz.
Sandık Kurulu Kimlerden Oluşur?
Sandık Kurulu; bir başkan, bir kamu görevlisi üye ile seçime katılan ve son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy alan beş siyasi partinin bildirdikleri kişilerden oluşur.
SEÇSİS ile Tüm Seçim Türlerinde Oylarınız Teminat Altında
Seçim Bilişim Sisteminin SEÇSİS yazılımı Türk Mühendislerince yapılmıştır. Seçim günü öncesi SİPPORT (Siyasi Parti Portalı), Sandık Seçmen Listeleri, Adaylar, Askı Listeleri, Siyasi Partilerin Tespiti ve Entegrasyon (Tüm Kamu Kurumları ile Web Servis Entegrasyonu) SEÇSİS Seçim Döngüsünün ilk adımını oluşturuyor.
Seçim günü; Oy Verme ve Sayım Döküm İşlemleri, Sonuç Girişi, Tutanakların Taranması, SSPS (Sandık Sonuçlarının ve Tutanaklarının Paylaşılması, Geçici Sonuçların Anlık Görüntülenmesi) adımı gerçekleşiyor.
Seçim Günü Sonrası ise; Kesin Sonuçların İlanı, İtirazlar, Mazbatalar, Sandık Kurulu Ödemeler, Oy Kullandı Bilgi Girişi, Geçici Seçim Sonuçları İlanına ilişkin tüm işlemler SEÇSİS üzerinden tamamlanıyor.
Şeffaf, Güvenilir ve Denetlenebilir Seçim
Sandık Kurulu bir başkan ve altı üyeden oluşur. Seçmenler hanesinde ve binasında kimlerin seçmen olduğunu görebilir. Sayım döküm işlemleri açık bir şekilde gerçekleştirilecektir. Tutanakların birer nüshası siyasi partilere verilir. Seçim sonrası tutanaklar, ysk.gov.tr ve acikveri.ysk.gov.tr’de görülebilir.